
Zdrowe ciasto żurawinowo-migdałowe (bezglutenowe)
To wspaniałe i zdrowe ciasto żurawinowo-migdałowe dosłownie skradnie Ci serce swoim wyśmienitym smakiem i delikatną konsystencją. To bezmączne ciasto, w którym mąkę zastąpiłam zmielonymi migdałami i płatkami owsianymi. Suszona żurawina doda każdemu kęsowi słodkiej, soczystej świeżości.
Ponieważ to ciasto migdałowe z żurawiną jest dość sycące, sama wolę jeść je na śniadanie z kawą lub herbatą, ale możesz także podawać je jako deser.
Migdały, dzięki zawartym w nich składnikom odżywczym, uznawane są za prawdziwą arystokrację pośród innych orzechów. Znajdziesz w nich szybkoprzyswajalne białka, niewielką ilość węglowodanów i zdrowe tłuszcze. Ponadto zawierają one dużą ilość witaminy B1, B6 i E oraz minerałów, a także wapno magnez, potas, cynk, żelazo i selen. Połączenie tych wszystkich minerałów pozytywnie wpływa na stan zdrowia skóry, włosów i paznokci. Co więcej, zawartość wapnia w migdałach jest dużo większa niż w mleku i nabiale. Regularne spożywanie migdałów wzmacnia układ nerwowy i mięśnie, pomaga zwalczać stres i zmęczenie, wzmacnia szkliwo i zapobiega występowaniu raka jelita grubego.
Wypróbuj to pyszne ciasto żurawinowo-migdałowe, a z pewnością je pokochasz. Możesz je przygotować w zaledwie 30 minut.
Składniki
- 1 jajko
- 1 białko jajka
- 2 łyżki oleju kokosowego lub masła (polecam ten)
- ⅓ szklanki musu jabłkowego
- 40g żurawiny
- ½ szklanki płatków owsianych (polecam te)
- ½ szklanki migdałów (polecam te)
- szczypta soli (polecam tę)
- 4-5 łyżek miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Wymieszaj w blenderze płatki owsiane z migdałami, aż otrzymasz mąkę, a następnie przesyp ją do miski.
- Dodaj pozostałe suche składniki.
- Następnie dodaj jajko, białko, mus jabłkowy, miód i rozpuszczony olej kokosowy lub masło; dokładnie wymieszaj ciasto.
- Przełóż je do mniejszej silikonowej formy lub formy wyłożonej papierem do pieczenia (około 20x20cm) i piecz w 175 stopniach przez 18 do 20 minut.
Czas przygotowania | 30 minut | |
Porcje | 6 kawałków |
Wartości odżywcze/ 1 kawałek | ||
Kalorie | 215 Kcal | |
Węglowodany | 23 g | |
Błonnik | 3 g | |
Białko | 5 g | |
Tłuszcz | 12 g |