
Zdrowe ciasto z czekoladą i awokado
Jeśli szukasz przepisu na bazie awokado i masz ochotę na coś słodkiego, wypróbuj to zdrowe ciasto o smaku awokado i czekolady. Uwielbiam połączenie awokado i kakao, zarówno w pieczonych, jak i niewymagających pieczenia deserach. Poza tym to proste ciasto czekoladowe z awokado można przygotować w zaledwie kilka minut.
To dość sycący deser, a dzięki awokado nie musisz dodawać do niego żadnych innych tłuszczy. Jest bogaty w błonnik, dość niskokaloryczny i niskotłuszczowy. W dodatku jest bardzo gładki i charakteryzuje się bardzo intensywnym, czekoladowym smakiem, chociaż nie ma w nim żadnej czekolady. Co prawda (jak w kilku innych z moich starszych przepisów) znajdziesz w nim mąkę pełnoziarnistą, ale jeśli jej nie unikasz i nie cierpisz na żadną nietolerancję pokarmową, warto dać mu szansę. Jeśli wolisz przepis na bezmączne ciasto z awokado, polecam moje ulubione ciasto fit czekoladoholika, które także znajduje się na mojej stronie.
Do pieczenia ustaw nagrzewanie zarówno dolnej, jak i górnej części piekarnika. 1 szklanka to standardowa miarka 250ml. Nie używaj większej, ponieważ wtedy ciasto źle się upiecze.
Zawsze popieram kuchenne eksperymenty — nie wahaj się, jeśli chcesz wzbogacić smak tego ciasta. Śmiało, wypróbuj ten przepis. :)
Składniki
- 1 awokado (dojrzałe)
- 3 jajka
- 10 łyżek jogurtu naturalnego
- 5 łyżek miodu lub cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ⅓ szklanki wody
- ½ szklanki niesłodzonego kakao (polecam to)
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
Przygotowanie
- Najpierw ubij jajka, awokado i jogurt elektrycznym mikserem ręcznym.
- Potem dodaj pozostałe składniki i wymieszaj ponownie, aż uzyskasz jednolitą masę. Przelej w formę do pieczenia chleba (wybierz rozmiar formy w zależności od wielkości ciasta, jakie chcesz uzyskać; ja wykorzystałam 22x22cm).
- Wierzch ciasta możesz posypać wiórkami kokosowymi lub kawałkami ciemnej czekolady (75%).
- Piecz w 175 stopniach przez 25 do 30 minut.
Czas przygotowania | 35 minut | |
Porcje | 16 kawałków |
Wartości odżywcze/ 1 kawałek | ||
Kalorie | 82 Kcal | |
Węglowodany | 11 g | |
Błonnik | 2 g | |
Białko | 3 g | |
Tłuszcz | 3 g |