
Zdrowa sałatka z kurczakiem, czerwoną cebulą i migdałami
Ta zdrowa sałatka z kurczaka z czerwoną cebulą i migdałami spodoba się każdemu miłośnikowi piersi z kurczaka w różnych odsłonach. Jest niesamowicie smaczna, niezwykle łatwa w przygotowaniu i nadaje się dla osób na diecie odchudzającej.
Sałatki należą do szybkich i prostych dań, więc nawet przygotowanie tej sałatki z kurczaka powinno zająć Ci mniej niż 20 minut. Jedna duża porcja tej fit sałatki z kurczakiem zapewni Ci aż do 62g białka i tylko 15g węglowodanów. Poza soczystą piersią z kurczaka znajdziesz w niej także pyszne grzyby, czerwoną cebulę, kruche migdały, warzywa liściaste, kukurydzę i parmezan. Pierś z kurczaka jest przyprawiona suszonym tymiankiem, mielonym czarnym pieprzem i czosnkiem.
Wartości odżywcze zostały wyliczone dla tego przepisu z 1 łyżką tartego parmezanu. Jeśli chcesz przygotować jak najbardziej dietetyczną wersję tej sałatki, pomiń orzechy włoskie i parmezan, żeby zminimalizować zawartość tłuszczu. Jeśli jednak zależy Ci na jak najlepszym smaku, nie rezygnuj z nich.
Połączenie wszystkich składników w tej sałatce jest po prostu idealne, więc mam nadzieję, że Ci się spodoba. :)
Składniki
- 200g piersi z kurczaka
- ½ białej cebuli
- 50g grzybów
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju kokosowego (polecam ten)
- sól i pieprz, do smaku
- warzywa liściaste, według smaku i preferencji
- 3 łyżki kukurydzy
- ¼ czerwonej cebuli
- 30g migdałów (polecam te)
- tarty parmezan
Przygotowanie
- Podsmaż cebulę na oliwie lub oleju kokosowym, a następnie opiecz piersi z kurczaka razem z grzybami na podsmażonej cebuli.
- Dodaj soli i przypraw do smaku.
- Kiedy kurczak będzie gotowy, zdejmij go z ognia.
- W międzyczasie przygotuj sałatkę – umyj wszystkie warzywa i umieść je na talerzu.
- Podaj mięso z grzybami na warzywach.
- Posyp czerwoną cebulą, kukurydzą i migdałami lub innymi orzechami.
- Na koniec posyp parmezanem.
- Możesz użyć octu balsamicznego lub innego ulubionego dressingu do sałatek.
Czas przygotowania | 15 minut | |
Porcje | 1 porcja |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 540 Kcal | |
Węglowodany | 15 g | |
Błonnik | 6 g | |
Białko | 62 g | |
Tłuszcz | 26 g |