
Udka kurczaka ze szpinakiem i porem w sosie pomidorowym
Soczyste, dietetyczne udka kurczaka ze szpinakiem i porem w sosie pomidorowym z serem feta wspaniale smakują i mogą być podawane z brązowym ryżem, kuskusem, makaronem razowym lub gryczanym. Świetny pomysł na zdrowy obiad lub sycącą kolację z kurczakiem. Posiłek o niskiej zawartości węglowodanów, ale pełen warzyw i smaków, który na dodatek jest bogaty w białko, witaminy oraz minerały. Posiłki mogą być jednocześnie zdrowe i smaczne, przekonaj się o tym dzięki temu prostemu przepisowi.
Szpinak to jeden z najbardziej pożywnych produktów na świecie, zawiera wiele składników odżywczych, w tym błonnik, wapń i żelazo. Lubię jeść go na surowo, ale też ugotowanego. Jest idealny w tym przepisie i wraz z innymi składnikami nie tylko jest odżywczy, ale też świetnie smakuje.
Ten zdrowy przepis z kurczakiem zachwyci wszystkich swoimi kolorami i zapachami. Możesz podać go z dowolnymi przystawkami, które lubisz. Przygotuj te udka kurczaka w sosie pomidorowym na obiad - będą gotowe w mniej niż 30 minut i posmakują całej rodzinie. A więc smacznego!
Składniki
- 300 g udek kurczaka
- 300 g młodego szpinaku
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 50 g sera feta
- 1 por
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (polecam ten)
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie
- Na głębokiej patelni lub woku rozgrzej łyżkę oleju kokosowego.
- Dodaj pocięte na paski udka kurczaka (bez kości i skóry) i obracaj przez 2-3 minuty, aby lekko podsmażyć mięso z każdej strony.
- Dodaj przecier pomidorowy, około 150 ml wody, sól, umytego i pokrojonego pora, i gotuj wszystko przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Następnie dodaj umyty szpinak, pokrojone pomidorki koktajlowe oraz musztardę.
- Gdy szpinak zmięknie, a mięso będzie odpowiednio usmażone, zdejmij patelnię z ognia, posyp całość serem feta i podaj.
- Możesz podać jedzenie bez dodatków, albo z brązowym ryżem, kuskusem, makaronem razowym lub kaszą gryczaną.
Czas przygotowania | 25 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 450 Kcal | |
Węglowodany | 12 g | |
Błonnik | 5 g | |
Białko | 53 g | |
Tłuszcz | 20 g |