
Trzyskładnikowe ciasteczka z masłem orzechowym (bezglutenowe)
Kolejny zdrowy przepis dla miłośników masła orzechowego. Bardzo szybki i prosty deser — w ciągu zaledwie kilku minut przygotujesz tuzin pysznych, a w dodatku bezglutenowych ciasteczek o smaku masła orzechowego, którym po prostu nie da się oprzeć. Te trzyskładnikowe ciastka z masłem orzechowym są bezmączne, nie zawierają rafinowanego cukru, a do tego stanowią świetne źródło zdrowych tłuszczy.
Dla niektórych to bomba kaloryczna, ale ten przepis z pewnością przyda się tym, którzy próbują zyskać na wadze lub utrzymać jej stały poziom, delektując się zdrowym jedzeniem. Jeśli będziesz się nimi zajadać w rozsądnych ilościach, z pewnością nie zaszkodzą Twojej figurze. Wysokiej jakości masło orzechowe zawiera bogactwo wielu niezbędnych składników odżywczych i jest tak wspaniałym produktem, że warto włączyć je do zdrowego jadłospisu. Ciesz się nim w formie tych delikatnych, zdrowych ciastek o smaku masła orzechowego z miodem.
Przygotuj je na śniadanie lub zapakuj jako poranną przekąskę; 2-3 kawałki wystarczą, żeby zaspokoić Twój głód. Ja uformowałam z ciasta małe króliki. Jeśli też chcesz je wypróbować, po prostu przełóż małe porcje łyżką na blaszkę do pieczenia i przytnij je nożycami na kształt uszu, a na koniec stwórz oczy, używając patyczka.
Wierzę, że te proste ciastka o smaku masła orzechowego na pewno Ci posmakują.
Składniki
- 1 szklanka masła orzechowego (polecam to)
- 1 szklanka miodu
- 1 jajko
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
- Trzepaczką wymieszaj wszystkie składniki.
- Kiedy masa będzie jednolita, przełóż małe porcje łyżką na papier i nadaj im kształt ciasteczek.
- Piecz przez 6-10 minut, aż się lekko zabrązowią.
Czas przygotowania | 15 minut | |
Porcje | 12 porcji |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 170 Kcal | |
Węglowodany | 25 g | |
Błonnik | 2 g | |
Białko | 4 g | |
Tłuszcz | 7 g |