Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Według dania
Według preferencji
Alergeny
według składnika
Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Surowe ciasto z awokado i limonką (bezglutenowe)

Surowe ciasto z awokado i limonką (bezglutenowe)

Orzeźwiające, surowe ciasto z awokado i limonką to lekkie, proste, słodko-kwaśne i niewymagające pieczenia ciasto dla każdego miłośnika słodyczy, zafiksowanego na punkcie zdrowia. To pyszne i zdrowe surowe ciasto nadaje się także dla wegan, jeśli zastąpisz miód syropem klonowym. Przepis na ten smakołyk zadowoli również osoby z celiakią, ponieważ jest on całkowicie bezmączny i bezglutenowy.

Awokado to przypominający kształtem gruszkę owoc, polecany szczególnie nastolatkom, anemikom i cukrzykom, a także przyszłym mamom (których zapotrzebowanie na żelazo jest podwyższone). Jedną z jego zalet jest zawartość lecytyny i miedzi, niezbędnych do wytwarzania erytrocytów. Ponadto zawiera ono dużo witaminy B6, E, C, błonnika, żelaza, magnezu i fosforu, a także o 60% więcej potasu niż banany. Pozytywnie wpływa na kurczliwość mięśni i ciśnienie krwi, prostatę oraz funkcjonowanie systemu trawiennego i nerwowego, wyrównuje poziom cukru we krwi i pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu. Awokado ma również właściwości przeciwzapalne, wzmacnia odporność i obniża ryzyko infekcji.

Składające się na bazę ciasta orzechy, daktyle i kawałki kokosa zaspokajają ochotę na słodycze zarówno pod względem odżywczym, jak i zdrowotnym, a jednocześnie nie zagrażają Twojej szczupłej sylwetce. Zdrowe ciasto o smaku awokado i limonki to świetna alternatywa dla klasycznego ciasta, w której znajdziesz harmonię świeżych i słodkich smaków. To wszystko w jednym, wyjątkowym cieście, które łączy w sobie same zdrowe składniki, takie jak banany, limonka i orzechowo-daktylowy spód.

Składniki

  • ½ szklanki daktyli
  • 1 szklanka migdałów (polecam te)
  • 1 szklanka nerkowców (polecam te)
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 3 awokado
  • 2 banany
  • sok i skórka z 3 limonek
  • 4 łyżki miodu

Przygotowanie

  1. W blenderze zmiksuj orzechy, daktyle i wiórki kokosowe.
  2. Ugnieć masę na spodzie formy do pieczenia ciasta i włóż do lodówki.
  3. Umyj blender, włóż do niego pozostałe składniki na mus z awokado i limonki — awokado, banany, słodzik, sok i skórkę z limonki — dokładnie wymieszaj.
  4. Po zblendowaniu spróbuj musu i, jeśli trzeba, dodaj więcej soku z limonki lub słodzika (w zależności od tego, czy wolisz słodsze lub bardziej kwaśne ciasto).
  5. Kiedy osiągniesz pożądany smak, przełóż mus na zrobioną wcześniej masę.
  6. Włóż ciasto do lodówki na noc lub na co najmniej 8 godzin.
  7. Przed podaniem możesz udekorować ciasto kawałkami limonki lub wiórkami kokosowymi.
Czas przygotowania15 minut
Porcje8 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie375 Kcal
Węglowodany25 g
Błonnik7 g
Białko8 g
Tłuszcz27 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze