
Surowe ciasto z awokado i limonką (bezglutenowe)
Orzeźwiające, surowe ciasto z awokado i limonką to lekkie, proste, słodko-kwaśne i niewymagające pieczenia ciasto dla każdego miłośnika słodyczy, zafiksowanego na punkcie zdrowia. To pyszne i zdrowe surowe ciasto nadaje się także dla wegan, jeśli zastąpisz miód syropem klonowym. Przepis na ten smakołyk zadowoli również osoby z celiakią, ponieważ jest on całkowicie bezmączny i bezglutenowy.
Awokado to przypominający kształtem gruszkę owoc, polecany szczególnie nastolatkom, anemikom i cukrzykom, a także przyszłym mamom (których zapotrzebowanie na żelazo jest podwyższone). Jedną z jego zalet jest zawartość lecytyny i miedzi, niezbędnych do wytwarzania erytrocytów. Ponadto zawiera ono dużo witaminy B6, E, C, błonnika, żelaza, magnezu i fosforu, a także o 60% więcej potasu niż banany. Pozytywnie wpływa na kurczliwość mięśni i ciśnienie krwi, prostatę oraz funkcjonowanie systemu trawiennego i nerwowego, wyrównuje poziom cukru we krwi i pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu. Awokado ma również właściwości przeciwzapalne, wzmacnia odporność i obniża ryzyko infekcji.
Składające się na bazę ciasta orzechy, daktyle i kawałki kokosa zaspokajają ochotę na słodycze zarówno pod względem odżywczym, jak i zdrowotnym, a jednocześnie nie zagrażają Twojej szczupłej sylwetce. Zdrowe ciasto o smaku awokado i limonki to świetna alternatywa dla klasycznego ciasta, w której znajdziesz harmonię świeżych i słodkich smaków. To wszystko w jednym, wyjątkowym cieście, które łączy w sobie same zdrowe składniki, takie jak banany, limonka i orzechowo-daktylowy spód.
Składniki
- ½ szklanki daktyli
- 1 szklanka migdałów (polecam te)
- 1 szklanka nerkowców (polecam te)
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- 3 awokado
- 2 banany
- sok i skórka z 3 limonek
- 4 łyżki miodu
Przygotowanie
- W blenderze zmiksuj orzechy, daktyle i wiórki kokosowe.
- Ugnieć masę na spodzie formy do pieczenia ciasta i włóż do lodówki.
- Umyj blender, włóż do niego pozostałe składniki na mus z awokado i limonki — awokado, banany, słodzik, sok i skórkę z limonki — dokładnie wymieszaj.
- Po zblendowaniu spróbuj musu i, jeśli trzeba, dodaj więcej soku z limonki lub słodzika (w zależności od tego, czy wolisz słodsze lub bardziej kwaśne ciasto).
- Kiedy osiągniesz pożądany smak, przełóż mus na zrobioną wcześniej masę.
- Włóż ciasto do lodówki na noc lub na co najmniej 8 godzin.
- Przed podaniem możesz udekorować ciasto kawałkami limonki lub wiórkami kokosowymi.
Czas przygotowania | 15 minut | |
Porcje | 8 kawałków |
Wartości odżywcze/ 1 kawałek | ||
Kalorie | 375 Kcal | |
Węglowodany | 25 g | |
Błonnik | 7 g | |
Białko | 8 g | |
Tłuszcz | 27 g |