
Pyszna sałatka z kurczakiem i owocami
Wypróbuj tę orzeźwiającą sałatkę owocową z kurczakiem, która nasyci Cię i zadowoli Twoje kubki smakowe. Znajdziesz w niej idealne połączenie smaków, witamin, minerałów i błonnika, a także sporą porcję białka.
Lubię sałatki z kurczakiem, ponieważ są proste i smaczne, a w dodatku mają korzystne wartości odżywcze. Jednak staram się mieszać ich smaki, żeby nie mieć ich dość, i dlatego właśnie stworzyłam ten przepis na sałatkę owocową z kurczakiem. Uwierz mi, jest pyszna i zdecydowanie warto ją wypróbować. Najbardziej smakuje mi z brzoskwinią i czerwonymi winogronami, ale możesz wykorzystać do niej także inne owoce, na przykład truskawki i wiśnie. Zdecydowanie polecam także dodanie do niej selera naciowego i orzechów, które dodadzą tej sałatce wspaniałej kruchości.
Sos sałatkowy został przygotowany z jogurtu naturalnego, przypraw i soku z cytryny. Sama wykorzystałam zwykły jogurt, ale jeśli wolisz gęstsze sałatki, możesz zastąpić go jogurtem greckim (najlepiej zawierającym do 3% tłuszczu).
Chociaż tę sałatkę można podawać osobno, świetnie sprawdza się także jako nadzienie do obiadowych naleśników, chlebków pita i kanapek. Jej przygotowanie powinno zająć mniej niż 20 minut, więc nadaje się także na szybki i zdrowy obiad. Sama wolę cieszyć się tą sałatką w lecie — polana sosem balsamicznym jest po prostu pyszna!
Składniki
- 200g piersi z kurczaka
- 120g jogurtu naturalnego
- 40g suszonej żurawiny lub rodzynków
- 40g migdałów (polecam te)
- brzoskwinia lub nektarynka
- 1 łyżka sosu z cytryny
- garść liści sałaty
- garść świeżych winogron (opcjonalnie)
- seler (opcjonalnie)
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
Przygotowanie
- Pokrój piersi z kurczaka na małe kawałki i opiecz je na suchej patelni, aż się zazłocą.
- Kiedy będą gotowe odstaw je do ostygnięcia, a następnie umieść w misce, dodając do zmieszanego już jogurtu z sokiem z cytryny.
- Dodaj posiekane warzywa i owoce, żurawiny i migdały.
- Wymieszaj sałatkę dokładnie i przypraw ją czarnym pieprzem i cynamonem.
- Pokrop octem balsamicznym i podaj.
Czas przygotowania | 20 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 369 Kcal | |
Węglowodany | 27 g | |
Błonnik | 5 g | |
Białko | 32 g | |
Tłuszcz | 14 g |