Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Prosty makaron z pesto z buraków

Prosty makaron z pesto z buraków

Musisz wypróbować ten pyszny i prosty makaron pełnoziarnisty z pesto z buraków! Ten posiłek jest nie tylko absolutnie pyszny, ale też cudownie się prezentuje. Możesz przygotować ten makaron z serem kozim lub owczym, a Twoje kubki smakowe oszaleją z przyjemności.

Pesto z buraków jest bardzo łatwe w przygotowaniu, musisz tylko zmiksować je na gładko i już. Najwięcej czasu zajmuje gotowanie buraków. Pesto z buraków jest bardzo proste. Ponadto, do jego przygotowania nie potrzeba dużo oleju czy innego tłuszczu, w porównaniu z tradycyjnym pesto. W rezultacie, pesto z buraków ma mniej tłuszczu i kalorii. Jeżeli chcesz zaoszczędzić sobie czasu, możesz kupić ugotowane buraki - znajdziesz je w dużych supermarketach.

Użyłam w tym przepisie pełnoziarnistego spaghetti, ale możesz wybrać inny makaron, osobom z celiakią polecam na przykład makaron gryczany. A jeżeli chcesz wprowadzić jakieś zmiany w przepisie, gdy będziesz go przygotowywać następnym razem, możesz dodać kurczaka, tuńczyka, łososia lub tofu do makaronu.

Koniecznie przygotuj ten prosty makaron z pesto z buraków, jestem pewna, że zrobi wrażenie nie tylko na Tobie, ale też na wszystkich miłośnikach jedzenia dookoła :)

Składniki

  • 500 g makaronu pełnoziarnistego (np. spaghetti)
  • 2 średniej wielkości buraki
  • 1 małą garść liści bazylii
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek (polecam tę)
  • 100 g koziego (lub owczego) sera
  • 50 g orzechów włoskich (lub piniowych) (polecam te)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, mielony pieprz czarny (do smaku)

Przygotowanie

  1. Włóż buraki (nieobrane) do garnka z wrzącą wodą i gotuj do miękkości przez 40-60 minut, czas gotowania zależy od ich rozmiaru.
  2. Ugotuj makaron we wrzącej, osolonej wodzie i odcedź go.
  3. Wyczyść ugotowane buraki i potnij je na mniejsze kawałki.
  4. W rozdrabniaczu (polecam ten) lub innym blenderze zmiksuj buraki na gładką pastę z czosnkiem, sokiem z cytryny, orzechami, oliwą, liśćmi bazylii, solą i przyprawami.
  5. Wymieszaj gotowe pesto z ugotowanym makaronem.
  6. Makaron można posypać kozim serem, albo wymieszać go z nim, aby ser się rozpuścił sprawiając, że makaron będzie jeszcze bardziej kremowy.
Czas przygotowania70 minut
Porcje4 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie678 Kcal
Węglowodany86 g
Błonnik12 g
Białko26 g
Tłuszcz21 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze