
Prosty makaron z pesto z buraków
Musisz wypróbować ten pyszny i prosty makaron pełnoziarnisty z pesto z buraków! Ten posiłek jest nie tylko absolutnie pyszny, ale też cudownie się prezentuje. Możesz przygotować ten makaron z serem kozim lub owczym, a Twoje kubki smakowe oszaleją z przyjemności.
Pesto z buraków jest bardzo łatwe w przygotowaniu, musisz tylko zmiksować je na gładko i już. Najwięcej czasu zajmuje gotowanie buraków. Pesto z buraków jest bardzo proste. Ponadto, do jego przygotowania nie potrzeba dużo oleju czy innego tłuszczu, w porównaniu z tradycyjnym pesto. W rezultacie, pesto z buraków ma mniej tłuszczu i kalorii. Jeżeli chcesz zaoszczędzić sobie czasu, możesz kupić ugotowane buraki - znajdziesz je w dużych supermarketach.
Użyłam w tym przepisie pełnoziarnistego spaghetti, ale możesz wybrać inny makaron, osobom z celiakią polecam na przykład makaron gryczany. A jeżeli chcesz wprowadzić jakieś zmiany w przepisie, gdy będziesz go przygotowywać następnym razem, możesz dodać kurczaka, tuńczyka, łososia lub tofu do makaronu.
Koniecznie przygotuj ten prosty makaron z pesto z buraków, jestem pewna, że zrobi wrażenie nie tylko na Tobie, ale też na wszystkich miłośnikach jedzenia dookoła :)
Składniki
- 500 g makaronu pełnoziarnistego (np. spaghetti)
- 2 średniej wielkości buraki
- 1 małą garść liści bazylii
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek (polecam tę)
- 100 g koziego (lub owczego) sera
- 50 g orzechów włoskich (lub piniowych) (polecam te)
- sok z 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, mielony pieprz czarny (do smaku)
Przygotowanie
- Włóż buraki (nieobrane) do garnka z wrzącą wodą i gotuj do miękkości przez 40-60 minut, czas gotowania zależy od ich rozmiaru.
- Ugotuj makaron we wrzącej, osolonej wodzie i odcedź go.
- Wyczyść ugotowane buraki i potnij je na mniejsze kawałki.
- W rozdrabniaczu (polecam ten) lub innym blenderze zmiksuj buraki na gładką pastę z czosnkiem, sokiem z cytryny, orzechami, oliwą, liśćmi bazylii, solą i przyprawami.
- Wymieszaj gotowe pesto z ugotowanym makaronem.
- Makaron można posypać kozim serem, albo wymieszać go z nim, aby ser się rozpuścił sprawiając, że makaron będzie jeszcze bardziej kremowy.
Czas przygotowania | 70 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 678 Kcal | |
Węglowodany | 86 g | |
Błonnik | 12 g | |
Białko | 26 g | |
Tłuszcz | 21 g |