Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Proste Calzone z jajek

Proste Calzone z jajek

Calzone z jajek to prosty dietetyczny przepis idealny na obiad lub kolację. Jeśli potrzebujesz inspiracji na przepisy z jajkami, to ten będzie dla Ciebie idealny. Jestem pewna, że Ci posmakuje.

Oryginalne Calzone, czyli pizza w kształcie pieroga, pochodzi z Neapolu we Włoszech. Jest to po prostu nadziewane i upieczone ciasto do pizzy. Można go wypełnić w zasadzie dowolnymi składnikami, ale najczęściej używanymi składnikami są te, które trafiają również na pizzę. W tym przepisie użyłam więc swojego ulubionego połączenia smaków, ale możesz dopasować nadzienie według własnych preferencji. Idealnie pasują też na przykład szpinak, świeża mozzarella, pomidory, kurczak lub inne mięso, tuńczyk, warzywa, jajka lub ricotta.

Zmieniłam jednak nieco przepis na Calzone i przygotowałam dietetyczną wersję bez drożdży. Głównymi składnikami ciasta są jajka i pełnoziarnista mąka orkiszowa. Ciasto nie smakuje jak tradycyjne Calzone, ale myślę, że dobrze to sobie wymyśliłam i ta niezwykła pizza z jajek smakuje wyśmienicie. Ale przygotuj się na smak jajka! :)

Calzone z jajek ma niesamowicie chrupiącą skórkę, a w środku czeka na Ciebie niespodzianka w postaci pysznej mieszanki składników. Z przepisu otrzymasz 1 dużą i sycącą porcję. Większość ludzi prawdopodobnie zadowoli się połową Calzone na obiad.

Składniki

  • 3 jajka
  • 60 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub gryczanej) (polecam tę)
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • na nadzienie:
  • 30 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka wody
  • 70 g dobrej jakości szynki
  • 50 g grzybów (np. pieczarek)
  • 30 g startej mozzarelli
  • 30 g kukurydzy

Przygotowanie

  1. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto.
  2. Przenieś ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (o średnicy ok. 26 cm).
  3. Piecz ciasto przez 20 minut w 190 stopniach, w połowie pieczenia wyciągnij je i szybko zrób w nim kilka otworów widelcem.
  4. Po 20 minutach wyjmij ciasto z piekarnika.
  5. Posmaruj ciasto przecierem pomidorowym.
  6. Na połowie ciasta ułóż drobno pokrojone pieczarki, szynkę, kukurydzę i ser.
  7. Złóż ciasto na pół i piecz przez kolejne 10 minut w 190 stopniach.
Czas przygotowania45 minut
Porcje1 porcja
Wartości odżywcze / 1 porcja
Kalorie626 Kcal
Węglowodany51 g
Błonnik10 g
Białko50 g
Tłuszcz23 g
...
Lucia Wagner
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze