
Pełnoziarniste ciasto z nadzieniem czekoladowym i ziarnami kakaowca — Pain au chocolat
Lubisz ciasto francuskie? A może masz ochotę na jego zdrowszą wersję? Wypróbuj to pyszne pełnoziarniste ciasto z nadzieniem czekoladowym i ziarnami kakaowca.
To mniej kaloryczna wersja prawdziwego francuskiego ciasta o nazwie „pain au chocolat” z mniejszą zawartością tłuszczu i cukru oraz większą zawartością białka, błonnika, minerałów i antyoksydantów — wszystko dzięki ziarnom kakaowca. Jego dodatkową zaletą w porównaniu z klasycznym przepisem jest to, że wspaniale Cię nasyci, zamiast napełnić Cię pustymi kaloriami. Jeśli nie masz pod ręką ziaren kakaowca, możesz także wykorzystać w roli nadzienia ciemną czekoladę, która pięknie się rozpuści.
Jeśli myślisz, że domowe wypieki są trudne, ten przepis udowodni Ci, że to nieprawda — to nadziewane czekoladą ciasto jest tak łatwe w przygotowaniu, że nadaje się nawet dla początkujących. I wiesz, co w nim najlepsze? Żadnego wałkowania ciasta ani skomplikowanych wzorów. Po prostu podziel ciasto na kilka kawałków, które ugnieciesz ręką, na środku połóż czekoladę lub ziarna kakaowca i zawiń brzegi. Proste, prawda?
Do tego przepisu możesz także wykorzystać stewię (polecam tę) lub ksylitol (polecam ten) zamiast cukru trzcinowego.
Spraw, aby Twój weekendowy poranek stał się wyjątkowy dzięki temu pysznemu ciastu, które z pewnością zniknie ze stołu z prędkością światła.
Składniki
- 1 szklanki mąki pełnoziarnistej
- ½ szklanki jogurtu greckiego
- ¼ szklanki musu jabłkowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego (lub ⅓ łyżeczki stewi) (polecam tę)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki miękkiego masła lub ghee
- ⅓ szklanki ziaren kakaowca lub gorzkiej czekolady (polecam te)
Przygotowanie
- W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurtem, musem jabłkowym i miękkim (nie rozpuszczonym) masłem.
- Ciasto już pozbawione grudek ugnieć i podziel na 8 małych części.
- Przyciśnij każdy kawałek ręką, napełnij ziarnami kakaowca (lub gorzkią czekoladą) i zawiń brzegi.
- Przełóż ciasta z nadzieniem na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i piecz w 220 stopniach przez 20 minut.
- ● Czekolada rozpuści się w środku.
- ● Ziarna kakaowca będą bardziej miękkie, ale się nie rozpuszczą.
Czas przygotowania | 30 minut | |
Porcje | 8 porcji |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 153 Kcal | |
Węglowodany | 17 g | |
Błonnik | 5 g | |
Białko | 4 g | |
Tłuszcz | 7 g |