Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Opiekany łosoś z frytkami warzywnymi i dipem jogurtowo-czosnkowym

Opiekany łosoś z frytkami warzywnymi i dipem jogurtowo-czosnkowym

To wspaniałe, pełne smaku i witamin danie dla całej rodziny, które z pewnością zyska popularność jako zdrowy lunch lub obiad. Ten opiekany łosoś z frytkami warzywnymi i dipem jogurtowo-czosnkowym jest bardzo łatwy w przygotowaniu i może się pochwalić korzystnymi wartościami odżywczymi.

Ten posiłek jest bogaty w białko i zdrowe tłuszcze, i zawiera zaledwie 14g węglowodanów w porcji. Ogromną zaletą łososia jest wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają funkcjonowanie systemu odpornościowego i krążeniowego oraz pomagają w utrzymaniu równowagi hormonalnej.

Łososia można przygotować na węglach lub grillu albo po prostu w domu na patelni grillowej. Najlepiej wybrać w sklepie dziko odłowionego łososia, ponieważ łososie hodowlane mają mniej wartości odżywczych, a ich mięso często jest koloryzowane.

W tym przepisie wykorzystałam także smaczne i zdrowe frytki warzywne zamiast klasycznych frytek z ziemniaków. Frytki warzywne można przygotować z dowolnego warzywa korzeniowego. Pysznie wychodzą z marchewki, cukinii albo selera, ale te z buraka albo kalarepy są równie dobre. Ja użyłam cukinii i marchewki, i to dla nich oszacowałam wartości odżywcze tego przepisu.

Wisienką na torcie tego przepisu jest prosty dip jogurtowo-czosnkowy przygotowany z zaledwie 4 składników, dzięki któremu cały ten posiłek będzie smakował po prostu niesamowicie.

Składniki

  • 300g łososia
  • 1 łyżeczka oleju (z awokado, kokosowego…) (polecam ten)
  • szczypta soli morskiej (polecam tę)
  • 4 garści świeżego szpinaku
  • Frytki warzywne:
  • 400g marchewki
  • 1 cukinia
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli morskiej (polecam tę)
  • 2 łyżeczki oliwy (polecam tę)
  • Sos:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • świeża bazylia
  • szczypta soli morskiej
  • 1-2 ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. Umyj warzywa i pokrój je na kształt frytek.
  2. W misce wymieszaj frytki warzywne z oliwą, solą morską i przyprawami.
  3. Możesz też posypać frytki ziarnami sezamu lub siemieniem lnianym.
  4. Umieść frytki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 205 stopniach przez około 20 minut.
  5. Piecz frytki, aż się zabrązowią.
  6. Opłucz łososia i, jeśli trzeba, usuń łuski.
  7. Na patelni grilluj łososia na odrobinie oliwy przez 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
  8. Gdy już będzie prawie gotowy, posyp go szczyptą soli morskiej.
  9. W blenderze wymieszaj razem obrany czosnek, bazylię, jogurt i sól.
  10. Umyj świeży szpinak i podsmaż na suchej patelni.
  11. Podawaj ciepłego łososia na szpinaku, polej go dipem jogurtowo-czosnkowym, a do dekoracji użyj frytek.
Czas przygotowania40 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie440 Kcal
Węglowodany14 g
Błonnik9 g
Białko37 g
Tłuszcz21 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze