Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
„Niebiańskie” ciasto bananowe bez pieczenia (bezglutenowe)

„Niebiańskie” ciasto bananowe bez pieczenia (bezglutenowe)

To niezwykłe ciasto jest prawdziwym uosobieniem powiedzenia „niebo w gębie”. Ten przepis na ciasto bananowe bez pieczenia idealnie nadaje się dla osób, które nie lubią piec oraz tych, którzy preferują szybkie, zdrowe i smaczne desery. To zdrowe ciasto jest bezmączne i bezcukrowe — zamiast tego użyjesz migdałów i płatków owsianych, a dodatkowo naturalnie dosłodzisz je bananami i daktylami.

Zdrowa kruszonka z bananów, migdałów, daktyli (lub rodzynków) i płatków owsianych stanowi bazę tego ciasta pełnego błonnika, białka, witamin i minerałów, wolnego od niepotrzebnych cukrów. Dzięki niemu połączysz pyszne składniki w tzw. dietetycznym smakołyku. :)

Masło orzechowe jest moim zdaniem idealne, jeśli chodzi o naturalne słodziki i wspaniały, kremowy smak. W połączeniu z twarożkiem i daktylami tworzy na cieście wyjątkowo gładką polewę, bogatą w wiele składników odżywczych, co w pełni podsumowuje dla mnie nazwę tego przepisu: „niebiańskie” ciasto bananowe bez pieczenia.

Jeśli lubisz gładki i orzeźwiający twaróg, wspaniały smak masła orzechowego, kruche migdały, banany, słodkie daktyle, bezglutenowe płatki owsiane, a najlepiej wszystkie te produkty razem, zdecydowanie musisz wypróbować ten przepis na ciasto bananowe bez pieczenia. Polecam je jako zdrowy deser, na przykład po treningu, ale także jako zbilansowane odżywczo słodkie śniadanie lub popołudniową przekąskę.

Składniki

  • ¾ szklanki migdałów (polecam te)
  • ¾ szklanki płatków owsianych (polecam te)
  • ½ szklanki daktyli lub suszonych rodzynków
  • 1-2 łyżki wody
  • 2 banany (można zastąpić innym owocem)
  • Polewa:
  • 7 daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego (polecam to)
  • 150g miękkiego twarogu

Przygotowanie

  1. Zblenduj migdały i płatki owsiane na drobno.
  2. Dodaj daktyle i suszone rodzynki i wymieszaj, aż składniki dokładnie się połączą, tworząc ciasto. Jeśli masz problem z mieszaniem lub ciasto jest zbyt kruche, dodaj 1-2 łyżki wody.
  3. Umieść ciasto na spodzie brytfanki lub innej formy do pieczenia i ugnieć (do podanych składników najlepiej wykorzystać formę o średnicy 15cm).
  4. Umieść pokrojone lub rozgniecione banany na wierzchu.
  5. Żeby przygotować polewę, zblenduj twaróg, daktyle i masło orzechowe lub migdałowe w blenderze.
  6. Zalej ciasto polewą i odstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.
  7. Jeśli przy krojeniu ciasto będzie się rozpadać, umieść je na kilka minut w zamrażalniku.
Czas przygotowania15 minut
Porcje6 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie285 Kcal
Węglowodany31 g
Błonnik7 g
Białko12 g
Tłuszcz13 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze