Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Najlepsze zdrowe, chrupiące ciasteczka z ciecierzycy (bezglutenowe)

Najlepsze zdrowe, chrupiące ciasteczka z ciecierzycy (bezglutenowe)

Nazwa tego przepisu mówi sama za siebie — te ciasteczka to naprawdę najlepsze zdrowe ciastka z kruchymi brzegami i miękkim środkiem, jakich w życiu spróbujesz. W porównaniu z innymi ciastkami zawierają mniej węglowodanów, ale za to więcej białka, błonnika i innych zdrowych składników odżywczych.

Swoją zachwycającą kruchość te fit ciasteczka zawdzięczają wykorzystaniu odpowiedniej ilości oleju kokosowego. Jeśli nie chcesz używać miodu lub cukru trzcinowego, możesz zastąpić je niskokalorycznym ksylitolem lub stewią.

Jeśli nie masz pod ręką mąki z ciecierzycy, warto ją kupić, chociażby ze względu na ten świetny przepis. Ale możesz także stworzyć z niej inne zdrowe przysmaki — na mojej stronie znajdziesz wiele zdrowych przepisów na bazie mąki z ciecierzycy, włączając w to domowy, bezglutenowy makaron, włoską soccę, wspaniałe naleśniki, ciasto marchewkowe, a także smaczne, bezglutenowe gnocchi. Jeśli masz dobry blender, możesz także przygotować ją w domu lub kupić w dużym supermarkecie albo przez Internet.

Nie zwlekaj i wypróbuj te zdrowe ciasteczka z ciecierzycy, wolne od glutenu, mleka i jajek, a wierzę, że się w nich zakochasz — tak samo, jak my. Lubię też dodawać do nich suszoną żurawinę lub kawałki ciemnej czekolady. Pycha. Te opcjonalne składniki nie zostały wzięte pod uwagę przy obliczaniu wartości odżywczych.

Składniki

  • 1 ½ szklanki mąki z ciecierzycy
  • szczypta soli morskiej (polecam tę)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5-6 łyżek oleju kokosowego (odmierz po rozpuszczeniu) (polecam ten)
  • 5-6 łyżek miodu lub cukru trzcinowego
  • szczypta stewii w proszku (opcjonalnie) (polecam tę)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2-4 łyżeczki wody (jeśli trzeba)
  • rodzynki, żurawina lub ciemna czekolada

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj najpierw wszystkie suche składniki, a następnie dodaj pozostałe.
  2. Ciasto powinno być bardzo gęste, ale jeśli nie możesz dokładnie go wymieszać, dodaj kilka łyżek wody.
  3. Uformuj z masy ciasteczka i umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ugnieć ciastka palcami, żeby były cieńsze.
  5. Piecz ciasteczka w 175 stopniach przez 15 minut, aż się zazłocą.
  6. Po wyjęciu z piekarnika od razu poprzyciskaj je widelcem, żeby uzyskać wspaniałe, kruche brzegi i miękki środek.
Czas przygotowania20 minut
Porcje14 porcji
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie101 Kcal
Węglowodany10 g
Błonnik1 g
Białko3 g
Tłuszcz6 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze