Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Mąka z ciecierzycy domowej roboty

Mąka z ciecierzycy domowej roboty

Charakteryzująca się lekko orzechowym smakiem ciecierzyca to jedno z najsmaczniejszych warzyw. Jest bogata w białko i błonnik, a do tego stanowi świetne źródło witamin z grupy B, żelaza, potasu i magnezu. Ciecierzyca idealnie nadaje się dla sportowców lub osób szczególnie dbających o zdrowie, ponieważ wspomaga osłabiony układ odpornościowy i pomaga obniżyć podwyższony poziom cholesterolu, a także zwalczać miażdżycę, cukrzycę, biegunkę i raka. Nie zawiera glutenu, więc jest świetnym produktem dla osób na diecie bezglutenowej. Stanowi wspaniały element każdej diety i jest szczególnie polecana dzieciom i kobietom w ciąży. Do tego, w przeciwieństwie do innych warzyw strączkowych, nie powoduje wzdęć. Kolejną zaletą ciecierzycy są jej wartości odżywcze i zawartość aminokwasów, które mają właściwości przeciwrakowe. Ciecierzyca wspomaga spalanie tłuszczu, a także obniża poziom cholesterolu oraz świetnie wpływa na kondycję naszej skóry. Dzięki zawartości minerałów przyczynia się do redukcji stresu i ciśnienia krwi, a także wspomaga prawidłową pracę serca.

Dodając mąkę z ciecierzycy do swoich potraw podnosisz wartość odżywczą posiłku. W niektórych przepisach możesz zastąpić zwykłą mąkę mąką z ciecierzycy, ale tutaj znajdziesz też wiele przepisów, w których to ona odgrywa główną rolę. Domowej roboty mąka z ciecierzycy jest bardzo prosta w przygotowaniu, jeśli posiadasz mocny blender — inaczej możesz kupić ją w sklepie.

Wartości odżywcze zostały podane dla 100g.

Składniki

  • 100g ciecierzycy

Przygotowanie

  1. Żeby przygotować domowej roboty mąkę z ciecierzycy, potrzebujesz dobrej jakości blendera lub młynka (możesz użyć także młynka do kawy).
  2. Niezależnie od wybranego blendera, miel surową ciecierzycę małymi porcjami, aż uzyskasz jak najdrobniejszy proszek.
  3. Używając sitka, przesiej zmieloną ciecierzycę przynajmniej dwa razy, żeby pozbyć się większych okruszków.
  4. Im delikatniejsza mąka, tym gładsze będą później zrobione z niej ciasta i wypieki.
  5. Przechowuj przesianą mąkę w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
  6. Jedna szklanka surowej soczewicy odpowiada ok. jednej szklance mąki.
  7. Uwaga: Jeśli masz problem ze zmieleniem ciecierzycy na drobną mąkę, nie zniechęcaj się, możesz także kupić ją przez Internet lub w sklepie bio albo ze zdrową żywnością.
Czas przygotowania10 minut
Porcje1 porcja
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie387 Kcal
Węglowodany57 g
Błonnik10 g
Białko23 g
Tłuszcz7 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze