
Mąka z ciecierzycy domowej roboty
Charakteryzująca się lekko orzechowym smakiem ciecierzyca to jedno z najsmaczniejszych warzyw. Jest bogata w białko i błonnik, a do tego stanowi świetne źródło witamin z grupy B, żelaza, potasu i magnezu. Ciecierzyca idealnie nadaje się dla sportowców lub osób szczególnie dbających o zdrowie, ponieważ wspomaga osłabiony układ odpornościowy i pomaga obniżyć podwyższony poziom cholesterolu, a także zwalczać miażdżycę, cukrzycę, biegunkę i raka. Nie zawiera glutenu, więc jest świetnym produktem dla osób na diecie bezglutenowej. Stanowi wspaniały element każdej diety i jest szczególnie polecana dzieciom i kobietom w ciąży. Do tego, w przeciwieństwie do innych warzyw strączkowych, nie powoduje wzdęć. Kolejną zaletą ciecierzycy są jej wartości odżywcze i zawartość aminokwasów, które mają właściwości przeciwrakowe. Ciecierzyca wspomaga spalanie tłuszczu, a także obniża poziom cholesterolu oraz świetnie wpływa na kondycję naszej skóry. Dzięki zawartości minerałów przyczynia się do redukcji stresu i ciśnienia krwi, a także wspomaga prawidłową pracę serca.
Dodając mąkę z ciecierzycy do swoich potraw podnosisz wartość odżywczą posiłku. W niektórych przepisach możesz zastąpić zwykłą mąkę mąką z ciecierzycy, ale tutaj znajdziesz też wiele przepisów, w których to ona odgrywa główną rolę. Domowej roboty mąka z ciecierzycy jest bardzo prosta w przygotowaniu, jeśli posiadasz mocny blender — inaczej możesz kupić ją w sklepie.
Wartości odżywcze zostały podane dla 100g.
Składniki
- 100g ciecierzycy
Przygotowanie
- Żeby przygotować domowej roboty mąkę z ciecierzycy, potrzebujesz dobrej jakości blendera lub młynka (możesz użyć także młynka do kawy).
- Niezależnie od wybranego blendera, miel surową ciecierzycę małymi porcjami, aż uzyskasz jak najdrobniejszy proszek.
- Używając sitka, przesiej zmieloną ciecierzycę przynajmniej dwa razy, żeby pozbyć się większych okruszków.
- Im delikatniejsza mąka, tym gładsze będą później zrobione z niej ciasta i wypieki.
- Przechowuj przesianą mąkę w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
- Jedna szklanka surowej soczewicy odpowiada ok. jednej szklance mąki.
- Uwaga: Jeśli masz problem ze zmieleniem ciecierzycy na drobną mąkę, nie zniechęcaj się, możesz także kupić ją przez Internet lub w sklepie bio albo ze zdrową żywnością.
Czas przygotowania | 10 minut | |
Porcje | 1 porcja |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 387 Kcal | |
Węglowodany | 57 g | |
Błonnik | 10 g | |
Białko | 23 g | |
Tłuszcz | 7 g |