
Komosa ryżowa w guacamole
Przedstawiam Ci zdrową i smaczną sałatkę z komosą ryżową, która zaspokoi Twój głód i zapewni Twojemu ciału wiele korzystnych tłuszczy, witamin i minerałów. Cieszmy się razem tą komosą ryżową w guacamole.
Dla mieszkańców Ameryki Południowej komosa ryżowa to niezastąpiony produkt, stanowiący zdrowszą, bezglutenową alternatywę dla naszej pszenicy. To jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie, a także źródło niezbędnych aminokwasów, błonnika i żelaza. Możesz przyrządzić ją zarówno na słodko, jak i w wersji obiadowej, żeby wspomagać swoje zdrowie i utrzymywać szczupłą sylwetkę.
Sami Aztecy już w zamierzchłych czasach jadali guacamole. Dzisiaj to głównie przywilej meksykańskiej kuchni, jednak my lubimy inspirować się wszystkim, co zdrowe i smaczne. Najważniejszym składnikiem guacamole jest awokado, które zawiera mnóstwo witamin, minerałów i zdrowych tłuszczy oraz bogactwo błonnika, a jednocześnie zero cholesterolu lub sodu.
Aby wzbogacić smak tego przepisu na komosę ryżową z guacamole, dodaj do niej soczystego ananasa. Pomaga on spalać tłuszcz, robi wiosenne porządki w Twoich jelitach i szczególnie docenisz jego działanie, jeśli męczy Cię katar lub przeziębienie. Możesz też dodać do komosy tropikalne mango — wyjątkowe w swoim smaku i zapachu. Mango korzystnie wpływa na zdrowie, wspiera utratę wagi, dba o serce i pomaga cukrzykom.
Wypróbuj ten prosty przepis na słodko-obiadową sałatkę z komosy ryżowej z guacamole w ramach szybkiego, zdrowego śniadania lub pożywnego obiadu.
Składniki
- 1 awokado
- 1 pomidor (lub 5 pomidorków cherry)
- sok z 1 limonki
- ½ szklanki komosy ryżowej (suchej) (polecam tę)
- 1 ząbek czosnku
- 150g ananasa lub mango
- sałata
- 1 łyżeczka pietruszki
- ¼ czerwonej cebuli
- szczypta mielonego pieprzu
- szczypta soli morskiej (polecam tę)
Przygotowanie
- Ugotuj komosę ryżową w 1 szklance wody.
- W misce ugnieć awokado i dodaj do niego sok z limonki, zmiażdżony czosnek, przyprawy i sól.
- Wymieszaj dokładnie i dodaj pozostałe składniki, pokrojone na małe kawałki.
- Podawaj sałatkę od razu lub na zimno.
Czas przygotowania | 15 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 341 Kcal | |
Węglowodany | 41 g | |
Błonnik | 9 g | |
Białko | 9 g | |
Tłuszcz | 14 g |