Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Komosa ryżowa w guacamole

Komosa ryżowa w guacamole

Przedstawiam Ci zdrową i smaczną sałatkę z komosą ryżową, która zaspokoi Twój głód i zapewni Twojemu ciału wiele korzystnych tłuszczy, witamin i minerałów. Cieszmy się razem tą komosą ryżową w guacamole.

Dla mieszkańców Ameryki Południowej komosa ryżowa to niezastąpiony produkt, stanowiący zdrowszą, bezglutenową alternatywę dla naszej pszenicy. To jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie, a także źródło niezbędnych aminokwasów, błonnika i żelaza. Możesz przyrządzić ją zarówno na słodko, jak i w wersji obiadowej, żeby wspomagać swoje zdrowie i utrzymywać szczupłą sylwetkę.

Sami Aztecy już w zamierzchłych czasach jadali guacamole. Dzisiaj to głównie przywilej meksykańskiej kuchni, jednak my lubimy inspirować się wszystkim, co zdrowe i smaczne. Najważniejszym składnikiem guacamole jest awokado, które zawiera mnóstwo witamin, minerałów i zdrowych tłuszczy oraz bogactwo błonnika, a jednocześnie zero cholesterolu lub sodu.

Aby wzbogacić smak tego przepisu na komosę ryżową z guacamole, dodaj do niej soczystego ananasa. Pomaga on spalać tłuszcz, robi wiosenne porządki w Twoich jelitach i szczególnie docenisz jego działanie, jeśli męczy Cię katar lub przeziębienie. Możesz też dodać do komosy tropikalne mango — wyjątkowe w swoim smaku i zapachu. Mango korzystnie wpływa na zdrowie, wspiera utratę wagi, dba o serce i pomaga cukrzykom.

Wypróbuj ten prosty przepis na słodko-obiadową sałatkę z komosy ryżowej z guacamole w ramach szybkiego, zdrowego śniadania lub pożywnego obiadu.

Składniki

  • 1 awokado
  • 1 pomidor (lub 5 pomidorków cherry)
  • sok z 1 limonki
  • ½ szklanki komosy ryżowej (suchej) (polecam tę)
  • 1 ząbek czosnku
  • 150g ananasa lub mango
  • sałata
  • 1 łyżeczka pietruszki
  • ¼ czerwonej cebuli
  • szczypta mielonego pieprzu
  • szczypta soli morskiej (polecam tę)

Przygotowanie

  1. Ugotuj komosę ryżową w 1 szklance wody.
  2. W misce ugnieć awokado i dodaj do niego sok z limonki, zmiażdżony czosnek, przyprawy i sól.
  3. Wymieszaj dokładnie i dodaj pozostałe składniki, pokrojone na małe kawałki.
  4. Podawaj sałatkę od razu lub na zimno.
Czas przygotowania15 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie341 Kcal
Węglowodany41 g
Błonnik9 g
Białko9 g
Tłuszcz14 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze