
Kokosowo-migdałowe ciasteczka z lodami bananowymi (bezglutenowe)
Czy kiedykolwiek przyszło Ci do głowy zrobienie kanapki z ciastek i lodów? Jeśli Twoja odpowiedź to „nie”, zdecydowanie musisz wypróbować ten przepis. W dodatku te migdałowo-kokosowe ciastka z lodami bananowymi w zdrowej wersji są wartościowe odżywczo i bardzo pożywne.
Do przygotowania tego prostego deseru potrzebujesz tylko kilku minut i 5 składników. Ma on wysoką zawartość błonnika i mikroelementów, ale zawiera także zdrowe tłuszcze z migdałów i kokosa.
Puszyste ciastka migdałowo-kokosowe są bezmączne i bezglutenowe, a do tego możesz je przyrządzić z zaledwie 4 składników: mąki migdałowej (kupnej lub przygotowanej w domu ze zmielonych migdałów), wiórków kokosowych, białek jaj i miodu. Są delikatne i bardzo smaczne, z przyjemnym, kokosowo-migdałowym aromatem. Przygotowanie tych domowych zdrowych lodów bananowych (nazywanych także nicecream) jest jeszcze prostsze — wystarczy przed podaniem pociąć, zamrozić i wymieszać w blenderze banany, aż do powstania gęstych lodów. Wtedy musisz już tylko przełożyć upieczone ciasteczka lodami i możesz cieszyć się naszą zdrową kanapką lodową. Jeśli chcesz, możesz także dodać do lodów odżywkę białkową (najlepiej bananową, waniliową lub kokosową), żeby jeszcze bardziej zwiększyć zawartość białka w tym deserze.
Wypróbuj tę zdrową kanapkę z lodami bananowymi, która idealnie nadaje się na lato.
Składniki
- 100g mąki migdałowej
- 30g wiórków kokosowych (polecam tę)
- 3 białka jajek
- 1-2 łyżki miodu
- 3 banany
Przygotowanie
- Umieść pokrojone na kawałki bananów w zamrażalniku na co najmniej 8 godzin.
- W misce ubij białka, aż otrzymasz pianę, a następnie dodaj mąkę migdałową, wiórki kokosowe i słodzik.
- Wymieszaj dokładnie ciasto i przełóż je łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Z podanych w przepisie składników powinno wyjść 10 ciasteczek.
- Piecz przez 20 minut w 200 stopniach.
- Odstaw do ostygnięcia, a następnie przełóż lodami bananowymi, które powstaną po zblendowaniu zamrożonych bananów w robocie kuchennym.
Czas przygotowania | 30 minut | |
Porcje | 5 porcji |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 238 Kcal | |
Węglowodany | 20 g | |
Błonnik | 5 g | |
Białko | 8 g | |
Tłuszcz | 14 g |