Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Kokosowo-migdałowe ciasteczka z lodami bananowymi (bezglutenowe)

Kokosowo-migdałowe ciasteczka z lodami bananowymi (bezglutenowe)

Czy kiedykolwiek przyszło Ci do głowy zrobienie kanapki z ciastek i lodów? Jeśli Twoja odpowiedź to „nie”, zdecydowanie musisz wypróbować ten przepis. W dodatku te migdałowo-kokosowe ciastka z lodami bananowymi w zdrowej wersji są wartościowe odżywczo i bardzo pożywne.

Do przygotowania tego prostego deseru potrzebujesz tylko kilku minut i 5 składników. Ma on wysoką zawartość błonnika i mikroelementów, ale zawiera także zdrowe tłuszcze z migdałów i kokosa.

Puszyste ciastka migdałowo-kokosowe są bezmączne i bezglutenowe, a do tego możesz je przyrządzić z zaledwie 4 składników: mąki migdałowej (kupnej lub przygotowanej w domu ze zmielonych migdałów), wiórków kokosowych, białek jaj i miodu. Są delikatne i bardzo smaczne, z przyjemnym, kokosowo-migdałowym aromatem. Przygotowanie tych domowych zdrowych lodów bananowych (nazywanych także nicecream) jest jeszcze prostsze — wystarczy przed podaniem pociąć, zamrozić i wymieszać w blenderze banany, aż do powstania gęstych lodów. Wtedy musisz już tylko przełożyć upieczone ciasteczka lodami i możesz cieszyć się naszą zdrową kanapką lodową. Jeśli chcesz, możesz także dodać do lodów odżywkę białkową (najlepiej bananową, waniliową lub kokosową), żeby jeszcze bardziej zwiększyć zawartość białka w tym deserze.

Wypróbuj tę zdrową kanapkę z lodami bananowymi, która idealnie nadaje się na lato.

Składniki

  • 100g mąki migdałowej
  • 30g wiórków kokosowych
  • 3 białka jajek
  • 1-2 łyżki miodu
  • 3 banany

Przygotowanie

  1. Umieść pokrojone na kawałki bananów w zamrażalniku na co najmniej 8 godzin.
  2. W misce ubij białka, aż otrzymasz pianę, a następnie dodaj mąkę migdałową, wiórki kokosowe i słodzik.
  3. Wymieszaj dokładnie ciasto i przełóż je łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Z podanych w przepisie składników powinno wyjść 10 ciasteczek.
  5. Piecz przez 20 minut w 200 stopniach.
  6. Odstaw do ostygnięcia, a następnie przełóż lodami bananowymi, które powstaną po zblendowaniu zamrożonych bananów w robocie kuchennym.
Czas przygotowania30 minut
Porcje5 porcji
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie238 Kcal
Węglowodany20 g
Błonnik5 g
Białko8 g
Tłuszcz14 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze