Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Ciasto kokosowe z budyniem z żółtek (bezglutenowe)

Ciasto kokosowe z budyniem z żółtek (bezglutenowe)

Interesujące, słodkie i smaczne desery to coś, co uwielbiam. Lubię je przygotowywać i wymyślać, ponieważ są zdrowe i proste, poza tym, jak prawdopodobnie już dobrze wiecie, uwielbiam kokosa. Jeśli też należysz do miłośników kokosa i domowych budyniów, ten przepis na zdrowe ciasto kokosowe z budyniem z żółtek skradnie Ci serce.

Kruche ciasto kokosowe przygotujesz z trzech naprawdę pożywnych i popularnych składników: miodu, białek jaj i kokosa, które wzbogacą ten przepis o różne korzyści zdrowotne. To ciasto zapewni Twojemu ciału energię, nie dodając mu niepotrzebnych kilogramów, a do tego podaruje odrobinę słodyczy Twojemu sercu, roztapiając się na Twoim języku.

Prawdziwy domowy budyń z żółtek do tego ciasta kokosowego jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Nie potrzebujesz żadnej skrobi, rafinowanego cukru ani innych ulepszaczy smaku w proszku. Główną rolę znowu odegra tu kokos, który korzystnie wpływa na trawienie i wątrobę, więc można zatracić się w tym deserze bez żadnych wyrzutów sumienia. Wspaniały smak budyniu uzupełniają żółtka i leczniczy miód z mlekiem.

Żeby zachować odpowiednią konsystencję budyniu, użyjemy żelatyny i zdrowszej alternatywy klasycznej mąki — mąki z ciecierzycy. Wzbogacimy także budyń jogurtem, żeby złagodzić smak wanilii. Dzięki temu zapewnimy sobie konieczną dawkę białka i wzmocnimy swoje kości wapniem.

Zdrowe ciasto kokosowe z budyniem z żółtek idealnie sprawdzi się jako pyszne niedzielne ciasto po zdrowym obiedzie albo zdrowe śniadanie na udany start nowego dnia.

Składniki

  • Ciasto:
  • 5 białek jaj
  • 1 ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki miodu
  • Nadzienie:
  • 5 żółtek jaj
  • 2 łyżki 100% żelatyny
  • 5 łyżek wody
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy (lub innej)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuj ciasto.
  2. W misce wymieszaj białka jajek, wiórki kokosowe i słodzik. W tym przepisie nie ubijamy białek.
  3. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz w 175 stopniach przez 20 minut, aż się zazłoci.
  5. Gdy ciasto będzie się piekło, przygotuj budyń z żółtek.
  6. Wsyp żelatynę do 5 łyżek wody i odczekaj, aż całość zgęstnieje.
  7. Następnie dodaj żółtka, słodzik i ekstrakt waniliowy, i dokładnie wymieszaj.
  8. Dodaj mleko, wymieszane z mąką z ciecierzycy.
  9. Całość gotuj, mieszając co jakiś czas.
  10. Kiedy budyń zacznie wrzeć, dodaj wiórki kokosowe.
  11. Po 3 minutach zdejmij z ognia i dodaj jogurt naturalny, żeby całość była bardziej delikatna.
  12. Gdy ciasto będzie już gotowe i ostygnie, przekrój je na pół i jedną część umieść w innym pojemniku lub formie.
  13. Pokryj tę część puddingiem i przykryj drugą częścią kokosowego ciasta.
  14. Przed jedzeniem włóż ciasto do lodówki w szczelnym pojemniku i pozostaw na noc (lub co najmniej 7 godzin) do zastygnięcia.
Czas przygotowania25 minut
Porcje8 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie170 Kcal
Węglowodany17 g
Błonnik2 g
Białko7 g
Tłuszcz9 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze