Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Babeczki migdałowe z kremem kawowo-orzechowym (bezglutenowe)

Babeczki migdałowe z kremem kawowo-orzechowym (bezglutenowe)

Te zdrowe babeczki migdałowe z kremem kawowo-orzechowym z nerkowców są moją słabością. Dobrze, że zawierają same zdrowe składniki i zero mąki, a do tego są słodzone miodem. Nie wiem nawet, co lubię w nich najbardziej: miękką migdałową bazę, pyszny kawowy krem, a może — najwyraźniej — ich połączenie.

Te babeczki migdałowe są całkowicie bezmączne i bezglutenowe, a główną rolę w ich cieście odgrywa w nich mąka migdałowa (przygotowana ze zmielonych lub startych migdałów), a także jajka, miód, masło orzechowe, mleko, proszek do pieczenia i cynamon. Jeśli wolisz przygotować bazę w wersji kakaowej, wystarczy dodać do niej kakao. Krem kawowo-orzechowy z nerkowców jest równie łatwy w przygotowaniu, wystarczy wymieszać namoczone nerkowce z odrobiną zmielonych ziaren kawy, jogurtem, miodem i kakao. Pycha! Nie mogę się doczekać, kiedy znowu zrobię ten zdrowy deser.

Spróbuj przygotować te fit babeczki tylko dla siebie albo na rodzinną imprezę, a na pewno wszystkim zaimponujesz. Naprawdę polecam ten przepis. Jeśli jednak nie należysz do miłośników babeczek albo nie masz ochoty na ich dekorowanie (ja nikogo nie oceniam), możesz z łatwością przygotować bezglutenowe, zdrowe muffinki migdałowe z ciasta i podać je bez żadnych dodatków.

Składniki

  • 4 łyżki mielonych migdałów (polecam te)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła migdałowego lub orzechowego (polecam to)
  • 3 łyżki miodu
  • ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • ¼ szklanki kakao (opcjonalnie)
  • Krem:
  • 50g nerkowców (polecam te)
  • ½ łyżeczki kawy
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj zmielone (lub starte) migdały z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao (w przypadku kakaowych babeczek).
  2. Następnie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj ciasto dokładnie, żeby nie było w nim żadnych grudek.
  3. Przełóż je do silikonowych foremek do muffinów: z podanych składników powinno wyjść 6 dużych lub 12 małych muffinów.
  4. Piecz w 175 stopniach przez 17 do 25 minut, aż się zazłocą.
  5. Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie wyjmij z foremek i udekoruj.
  6. Namocz nerkowce w wodzie przez 30 do 60 minut.
  7. Następnie obierz je i zblenduj razem z pozostałymi składnikami, aż otrzymasz gęsty, jednolity krem.
  8. Używając rękawa do dekoracji lub plastikowej torebki, udekoruj upieczone babeczki kremem.
  9. Potem możesz je ozdobić malinami i posypać kawą.
Czas przygotowania35 minut
Porcje6 porcji
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie175 Kcal
Węglowodany19 g
Błonnik2 g
Białko6 g
Tłuszcz10 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze