
Babeczki migdałowe z kremem kawowo-orzechowym (bezglutenowe)
Te zdrowe babeczki migdałowe z kremem kawowo-orzechowym z nerkowców są moją słabością. Dobrze, że zawierają same zdrowe składniki i zero mąki, a do tego są słodzone miodem. Nie wiem nawet, co lubię w nich najbardziej: miękką migdałową bazę, pyszny kawowy krem, a może — najwyraźniej — ich połączenie.
Te babeczki migdałowe są całkowicie bezmączne i bezglutenowe, a główną rolę w ich cieście odgrywa w nich mąka migdałowa (przygotowana ze zmielonych lub startych migdałów), a także jajka, miód, masło orzechowe, mleko, proszek do pieczenia i cynamon. Jeśli wolisz przygotować bazę w wersji kakaowej, wystarczy dodać do niej kakao. Krem kawowo-orzechowy z nerkowców jest równie łatwy w przygotowaniu, wystarczy wymieszać namoczone nerkowce z odrobiną zmielonych ziaren kawy, jogurtem, miodem i kakao. Pycha! Nie mogę się doczekać, kiedy znowu zrobię ten zdrowy deser.
Spróbuj przygotować te fit babeczki tylko dla siebie albo na rodzinną imprezę, a na pewno wszystkim zaimponujesz. Naprawdę polecam ten przepis. Jeśli jednak nie należysz do miłośników babeczek albo nie masz ochoty na ich dekorowanie (ja nikogo nie oceniam), możesz z łatwością przygotować bezglutenowe, zdrowe muffinki migdałowe z ciasta i podać je bez żadnych dodatków.
Składniki
- 4 łyżki mielonych migdałów (polecam te)
- 1 jajko
- 2 łyżki masła migdałowego lub orzechowego (polecam to)
- 3 łyżki miodu
- ½ szklanki mleka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu (polecam ten)
- ¼ szklanki kakao (opcjonalnie) (polecam to)
- Krem:
- 50g nerkowców (polecam te)
- ½ łyżeczki kawy
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2-3 łyżki miodu
- 1 łyżka kakao (polecam to)
Przygotowanie
- W misce wymieszaj zmielone (lub starte) migdały z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao (w przypadku kakaowych babeczek).
- Następnie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj ciasto dokładnie, żeby nie było w nim żadnych grudek.
- Przełóż je do silikonowych foremek do muffinów: z podanych składników powinno wyjść 6 dużych lub 12 małych muffinów.
- Piecz w 175 stopniach przez 17 do 25 minut, aż się zazłocą.
- Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie wyjmij z foremek i udekoruj.
- Namocz nerkowce w wodzie przez 30 do 60 minut.
- Następnie obierz je i zblenduj razem z pozostałymi składnikami, aż otrzymasz gęsty, jednolity krem.
- Używając rękawa do dekoracji lub plastikowej torebki, udekoruj upieczone babeczki kremem.
- Potem możesz je ozdobić malinami i posypać kawą.
Czas przygotowania | 35 minut | |
Porcje | 6 porcji |
Wartości odżywcze / | ||
Kalorie | 211 Kcal | |
Węglowodany | 22 g | |
Błonnik | 2 g | |
Białko | 6 g | |
Tłuszcz | 11 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Przepisy wegetariańskieZdrowe deseryJajkoZdrowe przepisy na desery bezglutenoweZdrowe przepisy z wysoką zawartością błonnikaBezglutenowe przepisy na Boże Narodzenie i świętaZdrowe bezglutenowe przepisy z jajami
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Komentarze
✉️ Send me your favorite recipe.
Email it to me and I will be happy to try it and publish it.