
Antystresowe lody lawendowo-jagodowe
Przygotuj te proste, domowe lody lawendowo-jagodowe z jagodami i mleczkiem kokosowym, które nada im pysznego i dekadenckiego kokosowego smaku. Lawenda ma właściwości uspokajające, a więc ma działanie antystresowe. Jestem pewna, że smak i zapach tych lodów wystarczy, aby poczuć się lepiej i uwolnić się od zmartwień :)
Już od dawna chciałam dodać lawendy do deseru, ale trochę się tego obawiałam. Ostatecznie odważyłam się i wypróbowałam ten przepis, z czego bardzo się cieszę! Te zdrowe lawendowe lody są bogate w zdrowe tłuszcze, witaminy i antyoksydanty. Jeżeli chcesz zwiększyć zawartość białka, polecam dodanie do nich waniliowego lub kokosowego białka w proszku. Piękny fioletowy kolor tych zdrowych lodów lawendowych jest zasługą jagód, które są jednym z najlepszych źródeł witaminy C i antyoksydantów. Suszoną lawendę dostaniesz w herbaciarniach lub online. Aby smak był jak najlepszy, użyj pełnotłustego mleczka kokosowego w puszce.
Nawet weganie i osoby z nietolerancją laktozy mogą cieszyć się tymi lawendowo-jagodowymi lodami. Nie zawierają śmietanki ani krowiego mleka. Możesz też przygotować te lody bez cukru, używając zamiast niego ksylitolu lub innego słodzika (stewii, itd.).
Jeżeli lubisz lawendę w każdej postaci, to koniecznie spróbuj tych zdrowych, lawendowych lodów z jagodami.
Składniki
- 800 ml mleczka kokosowego w puszce
- 3 łyżki suszonej lawendy
- 150 g mrożonych jagód
- 4 łyżki miodu/syropu klonowego/ksylitolu (polecam ten)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 30 g waniliowego/kokosowego białka w proszku (opcjonalnie) (polecam ten)
Przygotowanie
- Zagotuj mleczko kokosowe na wolnym ogniu.
- Dodaj suszoną lawendę i zaparzaj przez 5 minut.
- Przecedź mleczko kokosowe przez sitko do blendera. Dodaj miód, mrożone jagody, ekstrakt z wanilii i, jeżeli chcesz, białko w proszku.
- Zmiksuj mieszaninę w blenderze (polecam ten) aż do gładkości, przelej do zamykanego pojemnika i trzymaj w zamrażarce przez co najmniej 6 godzin.
- Wyjmij lody na co najmniej 5 minut przed podaniem, aby można je było ładnie wyłożyć.
Czas przygotowania | 15 minut | |
Porcje | 6 porcji |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 266 Kcal | |
Węglowodany | 16 g | |
Błonnik | 1 g | |
Białko | 2 g | |
Tłuszcz | 22 g |