
Zdrowy sernik brownie z wiśniami
Czy lubisz sernik i brownie, ale nie potrafisz zdecydować, które z tych pysznych ciast przygotować? Upiecz 2 w 1! Ciesz się idealnym połączeniem smaków dzięki temu wspaniałemu, zdrowemu sernikowi brownie z wiśniami.
Dietetyczny deser nie tylko apetycznie wygląda, ale jest też zdrowym i względnie niskokalorycznym deserem o niskiej zawartości tłuszczu, ponieważ obie warstwy są przygotowywane w bardziej dietetyczny sposób niż ich klasyczni odpowiednicy. Mus jabłkowy wykorzystany w warstwie brownie zastępuje sporą część oleju, który często jest dodawany do brownie, a do posłodzenia wykorzystujemy miód w mniejszych ilościach niż w klasycznym przepisie. W części sernikowej zamiast serka śmietankowego (cream cheese) używamy niskotłuszczowego jogurtu greckiego, który ma znacznie niższą zawartość tłuszczu i zawiera dużo białka, i łączony jest z miękkim twarogiem, który ma podobne cechy. Dodatkowo ten zdrowy deser jest łatwy do przygotowania.
Spróbuj tego smacznego i zdrowego sernika brownie z wiśniami. Zobaczysz, że w błyskawicznym tempie zniknie ze stołu.
1 szklanka to 250 ml
Składniki
- na warstwę brownie
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 5 łyżek kakao (polecam to)
- 1/2 szklanki musu jabłkowego
- 1/2 szklanki miodu
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju kokosowego (polecam ten)
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- na warstwę sernikową:
- 250 g jogurtu greckiego
- 5 łyżek miękkiego twarogu
- 2 łyżki miodu/ksylitolu (polecam ten)
- 1 jajko
- 100 g wiśni
- 1 łyżka kawałków gorzkiej czekolady
Przygotowanie
- W misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą z kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Następnie do suchych składników dodaj miód, mus jabłkowy, jajka oraz rozpuszczony olej kokosowy.
- Otrzymaną masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (o wymiarach ok. 20x20cm) i piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C.
- W międzyczasie, w drugiej misce przygotuj masę serową poprzez wymieszanie jogurtu, miękkiego twarogu, miodu lub innego słodzika, oraz jajka.
- Po 10 minutach pieczenia brownie, wyjmij je z piekarnika, wylej na nie przygotowaną masę serową i posyp przekrojonymi na pół wiśniami bez pestek, a także kawałkami gorzkiej czekolady.
- Piecz przez kolejne 20-25 minut w 180 °C.
- Po upieczeniu odstaw ciasto do ostygnięcia i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby dobrze się zestaliło.
- Następnie pokrój i podaj ciasto.
Czas przygotowania | 50 minut | |
Porcje | 16 kawałków |
Wartości odżywcze/ 1 kawałek | ||
Kalorie | 100 Kcal | |
Węglowodany | 17 g | |
Błonnik | 2 g | |
Białko | 4 g | |
Tłuszcz | 2 g |