
Zdrowe kulki kokosowe Raffaello
Te pyszne i zdrowe kulki kokosowe Raffaello bez mąki ani skondensowanego mleka, z niską zawartością cukru i tłuszczu, nadają się na przykład na zdrowy, bożonarodzeniowy smakołyk. Jeśli też lubisz zdrowe przepisy na bazie kokosa, musisz je wypróbować — to naprawdę jeden z moich ulubionych deserów.
Wiele osób polubiło te kulki — gdy już ich spróbujesz, z pewnością zrozumiesz dlaczego. Niektórzy z Was pytali mnie, czy przy ich przygotowaniu można pominąć mleko w proszku. Zdecydowanie to odradzam, ponieważ ten składnik nadaje kulkom charakterystyczny, delikatny smak. Możesz za to zastąpić cukier trzcinowy ksylitolem, dzięki czemu zmniejszysz ilość węglowodanów i kalorii w tym przepisie. Ponieważ te kokosowe kulki są bogatsze w tłuszcz, szybko zaspokajają głód i nie musisz się obawiać, że zjesz ich zbyt dużo.
Ich przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie, wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki, ugnieść ciasto rękami, uformować kulki i pokryć je wiórkami kokosa. Możesz także w środku każdej z nich umieścić orzecha laskowego lub migdała. Zdrowe kulki kokosowe Raffaello z płatkami owsianymi można przechowywać aż do 3-4 tygodni w szczelnym pojemniku w lodówce, więc możesz je także zrobić przed świętami i wyjadać swoje zapasy przez cały sezon świąteczny (oczywiście o ile nie zjecie ich wszystkich z rodziną jeszcze przed Bożym Narodzeniem).
Pamiętaj, żeby nie używać żadnych uwodornionych olejów roślinnych ani margaryny — sztuczne „jedzenie” znacznie przyczynia się do chorób układu krążenia. Do przygotowania tych kulek i innych bożonarodzeniowych deserów lepiej wykorzystać tradycyjne masło.
Składniki
- 1 ½ szklanki płatków owsianych (polecam te)
- 3 szklanki wiórków kokosowych + 1/2 szklanki do pokrycia kulek (polecam tę)
- 110g roztopionego masła
- ¾ szklanki cukru trzcinowego (lub ksylitolu) (polecam ten)
- 200g mleka w proszku
- ¼ - ½ szklanki wody (im mniej, tym lepiej)
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- orzechy laskowe (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Zmiel lub zblenduj płatki owsiane, aż uzyskasz mąkę.
- W misce wymieszaj zmielone płatki owsiane, wiórki kokosowe, mleko w proszku, cukier trzcinowy, ziarna wanilii (lub ekstrakt), roztopione masło i ¼ szklanki wody.
- Ugnieć ciasto dłonią i jeśli jest zbyt suche, dodaj trochę wody.
- Jeśli dodasz zbyt dużo wody i ciasto będzie zbyt śliskie, włóż je do lodówki na 15 minut.
- Kiedy już będzie gotowe, uformuj z ciasta kulki i pokryj je wiórkami kokosowymi.
- W każdej kulce możesz umieścić orzecha laskowego.
- Przechowuj kulki w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Czas przygotowania | 25 minut | |
Porcje | 40 kulek |
Wartości odżywcze/ 1 kulka | ||
Kalorie | 78 Kcal | |
Węglowodany | 7 g | |
Błonnik | 1 g | |
Białko | 2 g | |
Tłuszcz | 5 g |