Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Według dania
Według preferencji
Alergeny
według składnika
Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowe batoniki kokosowe (bezglutenowe)

Zdrowe batoniki kokosowe (bezglutenowe)

Te zdrowe batoniki kokosowe to świetna alternatywa dla sklepowych, pełnych nasyconych tłuszczy batoników kokosowych. W dodatku smakują jeszcze lepiej! Wypróbuj je, na pewno tego nie pożałujesz. Moi domownicy je uwielbiają. :)

Przygotowanie tych domowych batoników kokosowych jest bardzo proste i dość szybkie. Ważnym elementem przygotowań jest włożenie ich do zamrażalnika przed zanurzeniem w czekoladzie, żeby wystarczająco stwardniały. Po zanurzeniu w czekoladzie najlepiej ponownie je zamrozić, ponieważ jeśli czekolada szybko na nich zastygnie, będą idealnie kruche na zewnątrz i delikatne w środku. Jeśli rozpuszczona czekolada z olejem kokosowym jest zbyt płynna, włóż ją na chwilę do lodówki i poczekaj, aż zgęstnieje, a zanurzanie w niej batoników będzie o wiele prostsze.

Dzięki ogromnej ilości kokosa, oleju kokosowego i ciemnej czekolady, batoniki są bogate w tłuszcze i kaloryczne, więc zamiast zjadać je wszystkie na raz, lepiej cieszyć się nimi od czasu do czasu — szczególnie jeśli masz ochotę na mały grzeszek w formie pożywnego słodycza.

Jeśli chcesz przygotować te kokosowe batoniki „Bounty” w białkowej fit wersji, wystarczy, że dodasz do ciasta odżywkę białkową (najlepiej smakuje waniliowa lub kokosowa). 1 szklanka w przepisie odpowiada 250ml.

Składniki

  • Nadzienie:
  • 4 szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (polecam ten)
  • 2-4 łyżki miodu
  • posiekane migdały (opcjonalnie) (polecam te)
  • Polewa czekoladowa:
  • 1 ½ szklanki kawałków czekolady (70%+)
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego (polecam ten)

Przygotowanie

  1. W robocie kuchennym (lub ręcznie) wymieszaj wszystkie składniki na nadzienie. Mieszanka powinna zmięknąć.
  2. Przełóż i ugnieć nadzienie kokosowe na spodzie małego pojemnika lub formy do pieczenia.
  3. Jeśli chcesz użyć również migdałów, dodaj je do nadzienia.
  4. Umieść pojemnik lub formę w zamrażalniku na 10 do 15 minut.
  5. W międzyczasie rozpuść czekoladę i olej kokosowy w małym garnku na małym ogniu lub nad garnkiem z wrzącą wodą.
  6. Jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, dodaj trochę oleju kokosowego; jeśli jest zbyt rzadka, dodaj więcej ciemnej czekolady.
  7. Gdy nadzienie stwardnieje, pokrój je na kawałki.
  8. Każdy kawałek zanurz w czekoladzie, a następnie umieść je wszystkie w zamrażalniku na 10 minut.
  9. Po około 10 minutach umieść batoniki w lodówce na co najmniej 8 godzin.
  10. Przechowuj batoniki w szczelnym pojemniku w lodówce.
Czas przygotowania15 minut
Porcje10 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie273 Kcal
Węglowodany10 g
Błonnik4 g
Białko2 g
Tłuszcz25 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze