
Zdrowe batoniki kokosowe (bezglutenowe)
Te zdrowe batoniki kokosowe to świetna alternatywa dla sklepowych, pełnych nasyconych tłuszczy batoników kokosowych. W dodatku smakują jeszcze lepiej! Wypróbuj je, na pewno tego nie pożałujesz. Moi domownicy je uwielbiają. :)
Przygotowanie tych domowych batoników kokosowych jest bardzo proste i dość szybkie. Ważnym elementem przygotowań jest włożenie ich do zamrażalnika przed zanurzeniem w czekoladzie, żeby wystarczająco stwardniały. Po zanurzeniu w czekoladzie najlepiej ponownie je zamrozić, ponieważ jeśli czekolada szybko na nich zastygnie, będą idealnie kruche na zewnątrz i delikatne w środku. Jeśli rozpuszczona czekolada z olejem kokosowym jest zbyt płynna, włóż ją na chwilę do lodówki i poczekaj, aż zgęstnieje, a zanurzanie w niej batoników będzie o wiele prostsze.
Dzięki ogromnej ilości kokosa, oleju kokosowego i ciemnej czekolady, batoniki są bogate w tłuszcze i kaloryczne, więc zamiast zjadać je wszystkie na raz, lepiej cieszyć się nimi od czasu do czasu — szczególnie jeśli masz ochotę na mały grzeszek w formie pożywnego słodycza.
Jeśli chcesz przygotować te kokosowe batoniki „Bounty” w białkowej fit wersji, wystarczy, że dodasz do ciasta odżywkę białkową (najlepiej smakuje waniliowa lub kokosowa). 1 szklanka w przepisie odpowiada 250ml.
Składniki
- Nadzienie:
- 4 szklanki wiórków kokosowych (polecam tę)
- ½ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (polecam ten)
- 2-4 łyżki miodu
- posiekane migdały (opcjonalnie) (polecam te)
- Polewa czekoladowa:
- 1 ½ szklanki kawałków czekolady (70%+)
- 1-2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie
- W robocie kuchennym (lub ręcznie) wymieszaj wszystkie składniki na nadzienie. Mieszanka powinna zmięknąć.
- Przełóż i ugnieć nadzienie kokosowe na spodzie małego pojemnika lub formy do pieczenia.
- Jeśli chcesz użyć również migdałów, dodaj je do nadzienia.
- Umieść pojemnik lub formę w zamrażalniku na 10 do 15 minut.
- W międzyczasie rozpuść czekoladę i olej kokosowy w małym garnku na małym ogniu lub nad garnkiem z wrzącą wodą.
- Jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, dodaj trochę oleju kokosowego; jeśli jest zbyt rzadka, dodaj więcej ciemnej czekolady.
- Gdy nadzienie stwardnieje, pokrój je na kawałki.
- Każdy kawałek zanurz w czekoladzie, a następnie umieść je wszystkie w zamrażalniku na 10 minut.
- Po około 10 minutach umieść batoniki w lodówce na co najmniej 8 godzin.
- Przechowuj batoniki w szczelnym pojemniku w lodówce.
Czas przygotowania | 15 minut | |
Porcje | 10 kawałków |
Wartości odżywcze/ 1 kawałek | ||
Kalorie | 273 Kcal | |
Węglowodany | 10 g | |
Błonnik | 4 g | |
Białko | 2 g | |
Tłuszcz | 25 g |