Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Proste, trzyskładnikowe ciasto z orzechów włoskich (bezglutenowe)

Proste, trzyskładnikowe ciasto z orzechów włoskich (bezglutenowe)

Jeśli lubisz szybkie, zdrowe i smaczne przepisy, to proste, trzyskładnikowe ciasto z orzechów włoskich jest stworzone dla Ciebie. To zdrowe ciasto orzechowe bez mąki składa się z tylko 3 składników i przygotujesz je ciągu zaledwie kilku minut. Warto je wypróbować, szczególnie jeśli masz w domu dużo orzechów włoskich.

To zdrowe ciasto z orzechów włoskich można podawać jako samodzielny deser, ale nadaje się ono także na zdrową, bezglutenową bazę do ciasta. Ten przysmak ucieszy nie tylko osoby z celiakią, ale także tych, którzy z innych powodów stosują bezmączną i bezglutenową dietę.

Przygotowanie tego ciasta orzechowego jest niezwykle proste: wystarczy zmielić lub utrzeć orzechy włoskie, aż zmienią się w drobną mąkę, wymieszać je z ubitymi białkami, żółtkami jajek i miodem, upiec... i gotowe. Podana ilość składników wystarczy na mniejsze ciasto, które można przygotować np. w formie do chleba. Jeśli chcesz przygotować większe ciasto, podwój składniki. 1 szklanka w przepisie odpowiada 250ml.

Orzechy włoskie są świetnym źródłem witaminy B i E, a do tego zawierają dużo fosforu, potasu, magnezu i kwasów tłuszczowych omega-3. Znajdziesz w nich więcej cynku niż w rybach i mięsie, a także żelazo, selen, miedź i mangan. Orzechy włoskie wspomagają prawidłową pracę serca i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a ponadto spowalniają starzenie się komórek, redukują zmęczenie i pozytywnie wpływają na zdrowie układu odpornościowego.

Spróbuj przygotować to smaczne i proste ciasto z orzechów włoskich bez mąki — wierzę, że Ci się spodoba.

Składniki

  • 1 szklanka orzechów włoskich (polecam te)
  • 3 łyżki miodu
  • 3 jajka

Przygotowanie

  1. W robocie kuchennym zblenduj orzechy włoskie, aż zamienią się w mąkę, a następnie dodaj żółtka i miód.
  2. W innej misce ubij białka, aż stworzą gęstą pianę.
  3. Ostrożnie wmieszaj ubite białka do mieszanki z orzechami włoskimi.
  4. Przelej całość do silikonowej formy lub formy wyłożonej papierem do pieczenia (np. do chleba).
  5. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
  6. Ciasto możesz podawać z dżemem, masłem orzechowym lub bez dodatków.
Czas przygotowania30 minut
Porcje8 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie145 Kcal
Węglowodany8 g
Błonnik1 g
Białko5 g
Tłuszcz12 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze