Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Pieczone udka z kurczaka w marynacie cytrynowej

Pieczone udka z kurczaka w marynacie cytrynowej

Pieczone udka z kurczaka w marynacie cytrynowej - ten przepis jest częstym gościem w naszym domu. Szybki, smaczny, zdrowy i prosty. Po prostu zamarynuj kurczaka, upiecz i gotowe! Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis.

Wypróbowałam wiele różnych marynat do pieczonych ud z kurczaka, ale ta jest moim ulubieńcem. Prawdopodobnie ze względu na prostotę i dostępność składników - prawie zawsze mam je w domu i wierzę, że Ty również. Jeśli jesteś początkującym kucharzem, to szczególnie polecam ten przepis - naprawdę myślę, że musi się udać. Ten przepis gwarantuje świetne rezultaty :)

Jeśli Ci się spieszy, nic się nie stanie, jeśli nie będziesz długo marynować mięsa, wystarczy już 30 minut. Ale jeśli masz taką szansę, najlepiej zamarynuj mięso przez całą noc - to zagwarantuje jeszcze bardziej wyrazisty smak marynaty w mięsie. Podczas pieczenia ud kurczaka nie przykrywam ich folią, nigdy nie były suche. Jeśli jednak wiesz, że Twój piekarnik jest zbyt mocny, ustaw mniejszą temperaturę lub przykryj mięso folią.

Polecam podawać pieczone uda z kurczaka w marynacie cytrynowej z ryżem, kuskusem, komosą ryżową, a najlepiej ze świeżo przygotowaną sałatką. Pycha! Wartości odżywcze liczone są bez przystawek. Jednocześnie zwracam uwagę na to, że wartości odżywcze w tym przepisie są jedynie przybliżone, gdyż wielkość skóry, kości i proporcje mięsa mogą znacznie się od siebie różnić.

Jestem pewna, że wypróbujecie ten przepis i wtedy dajcie znać w komentarzach, jak Wam smakowało :)

Składniki

  • 1 i 1/2 kg udek z kurczaka (ze skórą i kośćmi)
  • Na marynatę:
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (polecam tę)
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • pietruszka (do smaku)

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki na marynatę.
  2. Dodaj uda z kurczaka do miski i pozwól im równomiernie namoczyć się w marynacie lub posmaruj je marynatą z każdej strony za pomocą pędzla kuchennego.
  3. Następnie przykryj miskę i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut (najlepiej na całą noc).
  4. Udka z kurczaka włóż do brytfanki.
  5. Piecz je przez 30 minut w 200 stopniach. Następnie obróć każdy kawałek i piecz przez kolejne 10 minut. Jeśli masz większe kawałki ud, możesz piec je trochę dłużej. Jeśli chcesz, aby górna część ud była chrupiąca, podczas pieczenia kilkukrotnie polej je sosem.
  6. Podawaj pieczone udka z kurczaka razem z ugotowanym ryżem, kuskusem, komosą ryżową lub świeżą sałatką.
Czas przygotowania80 minut
Porcje4 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie555 Kcal
Węglowodany3 g
Błonnik1 g
Białko69 g
Tłuszcz30 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze