Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Newtonki migdałowe z nadzieniem daktylowym (bezglutenowe)

Newtonki migdałowe z nadzieniem daktylowym (bezglutenowe)

Każdego czasami dopada to znajome uczucie: masz ochotę na coś dobrego. Coś, co sprawi Ci przyjemność. Ważne, żeby w takich chwilach mieć przygotowany zapas zdrowych słodyczy, żeby później nie żałować zjedzenia ich wszystkich na raz. Te migdałowe newtonki z nadzieniem daktylowym reprezentują właśnie taki zdrowy, szybki i smaczny deser, który w dodatku jest bezmączny i bezglutenowy.

Znane i lubiane migdały to prawdziwi królowie wśród orzechów, a daktyle to najmniejsze zdrowe słodycze na świecie. Już same daktyle mogą służyć za pożywną przekąskę, ponieważ zawierają wapń, aminokwasy, magnez, miedź, mangan, żelazo, potas i fosfor. Z takim składem grzechem byłoby nie wymyślić dla nich świetnego przepisu, jakim z pewnością jest to nadzienie daktylowe. Migdały z kolei skutecznie zapobiegają cukrzycy, a także wspierają zdrowie naszego serca, kości i zębów. Wspomagają także Twój mózg i jeśli chcesz zajadać się słodyczami, jednocześnie tracąc na wadze, z radością Ci w tym pomogą.

Wypróbuj tę zachwycającą kombinację lekko kruchej bazy migdałowej ze słodkim i soczystym nadzieniem daktylowym. Te małe migdałowe newtonki idealnie nadają się na przekąskę w środku dnia, ale świetnie sprawdzą się także jako pożywny prowiant na pieszą wycieczkę. Idealne połączenie smaków w tym małym deserze pozytywnie Cię zaskoczy. Wersję wegańską można przygotować, zastępując miód innym płynnym słodzikiem.

Te smaczne i zdrowe newtonki migdałowe z nadzieniem daktylowym to lekko chrupiący i delikatny deser, który świetnie komponuje się z herbatą, kawą lub szklanką mleka.

Składniki

  • Ciasto:
  • 150g mąki migdałowej (mielonych migdałów) (polecam te)
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (polecam ten)
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Nadzienie:
  • 100g suszonych daktyli (lub fig)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. W blenderze wymieszaj daktyle z sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym, aż uzyskasz gęstą, jednolitą masę.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Przykryj ciasto kolejnym kawałkiem papieru i rozwałkuj, żeby uzyskać prostokąt. Im węższy i dłuższy, tym więcej otrzymasz batoników.
  5. Po rozwałkowaniu ciasta przełóż na nie nadzienie, zostawiając około 0,5 cm na brzegach.
  6. Zawiń drugą stronę (tę bez nadzienia) i przykryj nią część z nadzieniem, a następnie wyrównaj krawędzie.
  7. Pokrój ostrożnie roladkę nożem na małe kawałki (nie rozkrajaj ich, inaczej się rozpadną) i piecz w 180 stopniach przez 10 do 15 minut, aż zbrązowieją.
Czas przygotowania25 minut
Porcje12 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie130 Kcal
Węglowodany10 g
Błonnik2 g
Białko3 g
Tłuszcz9 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze