
Marcepanowo-owocowe kubeczki
Ten przepis nie tylko zamieni Cię w prawdziwą marcepanową lalkę, ale pomoże Ci również zostać doświadczonym cukiernikiem, który z łatwością i miłością przygotowuje słodkie i pyszne marcepanowo-owocowe kubeczki.
Zdrowy marcepan można z łatwością przyrządzić w domu, potrzebujesz do tego tylko 3 podstawowych składników: obranych migdałów, oleju kokosowego i płynnego słodzika (np. miodu). Ta słodka masa cukiernicza pochodzi z Włoch i już w starożytnych czasach używano jej do dekorowania ciast. Najważniejszym składnikiem marcepanu są migdały, które pomagają walczyć z cukrzycą, wspierają zdrowie kości i serca, korzystnie działają na nasz mózg, a nawet pomagają w utracie wagi. Nie musisz już bać się słodkiego marcepanu, ponieważ razem przygotujemy jego zdrową wersję.
Świeży sos owocowy z drobnych jeżyn, na przykład truskawek, malin i jagód, doda tym kubeczkom owocowo-marcepanowym zdrowego, owocowego smaku, a także wzbogaci je w witaminy i składniki odżywcze. Te kubeczki to świetna, szybka przekąska, jeśli masz ochotę na słodycze lub chcesz zaoferować swoim bliskim niecodzienny deser. Dobrze komponuje się także z ciepłymi napojami i pomaga stworzyć zrelaksowaną atmosferę w ważnych dla Ciebie chwilach.
Składniki
- 150g migdałów (najlepiej obranych) (polecam te)
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (polecam ten)
- 200g owoców (truskawek, malin, jagód...)
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki 100% żelatyny w proszku
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie
- W blenderze wymieszaj migdały, rozpuszczony olej kokosowy i wybrany słodzik w płynie, aż masa będzie całkowicie gładka.
- Ugnieć mieszankę z marcepanem na spodzie silikonowych foremek (do muffinów lub innych wypieków) i umieść w zamrażarce.
- W międzyczasie przygotuj sos z owoców — podgrzej owoce z wodą w garnku przez 3 minuty, a później zblenduj je mikserem ręcznym lub ugnieć widelcem.
- Dodaj żelatynę w proszku (oraz słodzik, jeśli chcesz) i jeszcze raz podgrzej sos.
- Odstaw mieszankę owocową z ognia zaraz przed jej zagotowaniem.
- Pozostaw mieszankę do ostygnięcia, a następnie przelej w marcepanowe foremki.
- Włóż je do lodówki na co najmniej 8 godzin, a przed zjedzeniem udekoruj owocami (opcjonalnie).
Czas przygotowania | 15 minut | |
Porcje | 6 porcji |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 186 Kcal | |
Węglowodany | 9 g | |
Błonnik | 4 g | |
Białko | 6 g | |
Tłuszcz | 14 g |