
Kakaowe kwadraciki z nadzieniem twarogowo-kokosowym
Jako miłośniczka kokosa, lubię dodawać go do różnych deserów, ponieważ wzbogaca je o pyszny, egzotyczny smak. Kakaowe kwadraciki z nadzieniem twarogowo-kokosowym to pyszna i szybka przekąska dla niespodziewanych gości, którzy lubią zatracić się w słodkościach. Ponadto ten deser jest zdrowy i bogaty w składniki odżywcze.
Kokos stymuluje trawienie, a po jego spożyciu możesz także zauważyć przyjemne zmiany psychologiczne, ponieważ stabilizuje poziom cukru w krwi. Razem z królem wapnia — twarogiem — i leczniczym miodem tworzy perfekcyjne połączenie idealnych smaków w słodkim nadzieniu Twojego ciasta.
Bazą części przygotowanej z surowego kakao jest naturalne kakao i mieszanka orzechów, zawierająca odpowiednie składniki odżywcze i witaminy dla Twojego ciała i umysłu. Kto nie kocha wspaniałego połączenia kakao i kokosa? W dodatku twaróg w nadzieniu orzeźwia cały deser i dodaje mu delikatności.
Te zdrowe kwadraciki kakaowe z nadzieniem twarogowo-kokosowym wprowadzą do Twojej kuchni zdrowy, niewymagający pieczenia deser bez mąki i rafinowanego cukru. Możesz zajadać się nim na śniadanie bez żadnych wyrzutów sumienia. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i szybko znika z talerza, uwierz mi. Znajdziesz w nim zbilansowaną ilość węglowodanów, zdrowych tłuszczy i białka.
Składniki
- Część kakaowa:
- 1 szklanka orzechów pekan
- 1 szklanka migdałów lub orzechów włoskich (moczonych przez noc w wodzie) (polecam te)
- 1 szklanka daktyli
- 4-5 łyżek kakao (polecam to)
- Nadzienie twarogowo-kokosowe:
- 450g twarogu
- 4 łyżki miodu
- 7 łyżek wiórków kokosowych (polecam tę)
Przygotowanie
- W blenderze wymieszaj wszystkie składniki na część kakaową.
- Jeśli bardzo ciężko ją wymieszać, dodaj kilka łyżek wody.
- Przełóż połowę mieszanki do formy do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia lub folią).
- Odstaw na chwilę do lodówki.
- Żeby przygotować nadzienie, wymieszaj w misce wszystkie składniki na twarogowo-kokosową masę.
- Aby kokosowy aromat był bardziej intensywny, dodaj do nadzienia więcej kokosa.
- Rozsmaruj nadzienie na warstwie kakaowej.
- Przełóż resztę mieszanki kakaowej na nadzienie i odstaw na noc do lodówki.
- Jeśli kwadraciki przed podaniem będą zbyt miękkie, włóż je do zamrażalnika na 15 do 30 minut.
Czas przygotowania | 15 minut | |
Porcje | 8 kawałków |
Wartości odżywcze/ 1 kawałek | ||
Kalorie | 362 Kcal | |
Węglowodany | 25 g | |
Błonnik | 6 g | |
Białko | 20 g | |
Tłuszcz | 22 g |