Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Dietetyczne ciasto tarte z twarogiem

Dietetyczne ciasto tarte z twarogiem

Jeśli szukasz przepisu na zdrowe ciasto z twarogiem i ciastem kakaowym, koniecznie wypróbuj to idealne dietetyczne ciasto tarte z twarogiem. Zachwyci Cię wyjątkowym smakiem, wysoką zawartością białka, ale też prostotą przygotowania.

Zdrowe ciasto tarte z twarogu ma idealną konsystencję, ale jednocześnie jest miękkie i delikatne. Podstawowymi składnikami użytymi w przepisie są twaróg, mąka orkiszowa, jajka, odżywka białkowa i kakao. Dzięki odżywce białkowej i twarogowi ciasto ma dużo białka.

Do posłodzenia ciasta polecam użyć ksylitolu, ale jeśli chcesz, możesz zastąpić go klasycznym cukrem trzcinowym lub nieco bardziej egzotycznym cukrem kokosowym. Odżywkę białkową można zastąpić 40 g budyniu czekoladowego i posłodzić 2 łyżkami słodzika. Z kolei waniliową odżywkę białkową można zastąpić budyniem waniliowym.

Ten deser z twarogu z pewnością posmakuje całej rodzinie lub gościom. Udekoruj go na talerzu świeżymi truskawkami lub miętą, a nikt mu się nie oprze.

Przepis jest bardzo prosty i pokochasz efekt końcowy! Z wymienionych składników powstanie 6 dużych kawałków.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 żółtka
  • 80 g oleju kokosowego/masła (polecam ten)
  • 40 g ksylitolu (lub cukru trzcinowego/kokosowego) (polecam ten)
  • 180 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 2 łyżki holenderskiego kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 miarka czekoladowej odżywki białkowej (30 g) (polecam ten)
  • 2-3 łyżki wody
  • Nadzienie twarogowe:
  • 1 żółto
  • 3 białka
  • 250 g miękkiego twarogu (lub serka śmietankowego)
  • 250 g grubo zmielonego twarogu
  • 1 miarka (30 g) waniliowej odżywki białkowej (polecam ten)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 4 łyżki ksylitolu/stewii (polecam tę)

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto: włóż do miski żółtka, olej kokosowy lub masło w temperaturze pokojowej (dodaję pół na pół czyli 40 g + 40 g), drobny ksylitol, mąkę orkiszową, odżywkę białkową, sodę oczyszczoną, kakao i zagnieć wszystkie składniki.
  2. W razie potrzeby dodaj wodę, aż powstanie ciasto, które nie będzie lepkie.
  3. Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut.
  4. Następnie podziel je na dwie części.
  5. Zetrzyj pierwszą część ciasta na dużych oczkach tarki.
  6. Wyłóż nim dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia (o wymiarach ok. 25 x 18 cm).
  7. Przykryj dolną część ciasta nadzieniem. Nadzienie przygotuj mieszając twaróg z żółtkiem, odżywką białkową, aromatem waniliowym, sokiem z cytryny i słodzikiem za pomocą ręcznego miksera, a następnie dodaj białka ubite na luźną pianę.
  8. Drugą część ciasta zetrzyj równomiernie na nadzieniu twarogowym i piecz ciasto przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Czas przygotowania70 minut
Porcje6 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie373 Kcal
Węglowodany24 g
Błonnik4 g
Białko23 g
Tłuszcz18 g

Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej

WysokoproteinoweZdrowe deseryJajkoPrzepisy na desery wysokobiałkowe
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze