Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Ciasto o smaku mango z nadzieniem z ricotty

Ciasto o smaku mango z nadzieniem z ricotty

Masz ochotę na świeże i zdrowe ciasto z nutą tropików i kremowym, ale lekkim nadzieniem? W takim razie zdecydowanie wypróbuj to zdrowe ciasto o smaku mango z nadzieniem z ricotty. Jest całkowicie bezmączne, bezolejowe i nie zawiera cukru rafinowanego.

Moi domownicy uwielbiają to ciasto, podobnie jak wielu czytelników mojego bloga. Nie ma nad czym się zastanawiać, po samych składnikach widać, że jest wyjątkowe. Znajdziesz w nim nadzienie z ricotty, która charakteryzuje się przyjemnym, wyjątkowym smakiem, w dodatku nie jest tak ciężka i tłusta jak mascarpone lub inny kremowy ser. Nadzienie z ricottą będzie nieco lżejsze niż reszta ciasta, co nie ma zbyt wielkiego znaczenia, ale jeśli chcesz, żeby było tak gęste, jak warstwa mango, możesz dodać do niego 20g żelatyny.

Nadzienie jest słodzone miodem, główna część ciasta bananem, a polewa słodkim mango. Pamiętaj, żeby do polewy użyć 100% żelatyny bez żadnych dodatków, inaczej może nie zgęstnieć. Do tego ciasta wykorzystałam formę wielkości 25cm. 1 szklanka w przepisie odpowiada standardowej pojemności 250ml.

Dlaczego warto włączyć mango do zdrowego jadłospisu?

Mango zawiera dużą ilość witaminy E, C, B i karotenu. Witamina C jest silnym antyoksydantem i wzmacnia komórki, witamina A pomaga chronić błony śluzowe, oczy i skórę, a witamina B odgrywa niezastąpioną rolę w syntezie białka, wspomaga działanie układu nerwowego i wpływa na spokojny sen. Mango zawiera wiele minerałów, takich jak miedź, magnez, mangan, potas i cynk, które poprawiają kondycję skóry i wzmagają produkcję erytrocytów. Ma ono również pozytywny wpływ na tarczycę, wysokie ciśnienie krwi i gospodarkę hormonalną.

Nie wahaj się więc i wypróbuj to smaczne i zdrowe ciasto mango z nadzieniem z ricotty. Z pewnością je pokochasz.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 ½ szklanki mielonych płatków owsianych (polecam te)
  • ½ szklanki musu jabłkowego
  • 1 banan
  • 1 szklanka orzechów (polecam te)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 500g ricotty
  • 230g jogurtu greckiego
  • 5-6 łyżek miodu
  • Polewa:
  • 3 mango
  • 5 łyżek wody
  • 1 opakowanie (20g) żelatyny

Przygotowanie

  1. Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze.
  2. Wyłóż brytfannę papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
  3. Piecz w 185 stopniach przez 20 minut, aż się zazłoci.
  4. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki na nadzienie, aż dokładnie się połączą, i rozsmaruj całość na cieście.
  6. Włóż ciasto do lodówki, a w międzyczasie przygotuj polewę.
  7. Wymieszaj w garnku żelatynę z wodą, aż zgęstnieje (około 5 minut).
  8. Obierz i wydryluj, a potem dokładnie zblenduj mango.
  9. Mieszając co jakiś czas, rozpuść żelatynę na ogniu, a następnie zdejmij z kuchenki.
  10. Natychmiast dodaj mieszankę z mango i dokładnie wymieszaj.
  11. Przelej polewę z mango na wierzch ciasta.
  12. Włóż na noc do lodówki (lub na co najmniej 5 godzin).
Czas przygotowania40 minut
Porcje8 kawałków
Wartości odżywcze / 1 kawałek
Kalorie364 Kcal
Węglowodany41 g
Błonnik5 g
Białko16 g
Tłuszcz15 g

Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej

Bogate w błonnikWysokobiałkowe przepisy z płatkami owsianymi
...
Lucia Wagner

Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!

Lucia Wagner

Komentarze