
Ciasto jogurtowe z jagodami i chrupiącą kruszonką
Idealne na śniadanie ciasto jogurtowe z jagodami i chrupiącą kruszonką z mąki pełnoziarnistej. Soczyste wnętrze idealnie uzupełnia chrupiącą kruszonkę, której ciężko się oprzeć. To zdrowe ciasto nieco przypomina słynny kopiec kreta – wszystko to dzięki chrupiącej kruszonce pokrywającej wspaniałą jogurtową bazę z jagodami. Prosty przepis dla każdego. Pokochasz to ciasto, jeśli lubisz ciasta jogurtowe.
Jeżeli wolisz mąkę owsianą, to możesz jej użyć zamiast mąki pełnoziarnistej. Dzięki temu ciasto będzie bezglutenowe. A jeżeli chcesz zmniejszyć ilość cukru w cieście, zamień połowę słodzika na stewię, a ciasto wciąż będzie równie pyszne. Możesz dowolnie dopasowywać składniki według własnego gustu – na przykład, dodaj do kremu kawałki gorzkiej czekolady lub inne owoce. Zdrowe ciasto jogurtowe z jagodami jest czymś, co po prostu musisz wypróbować.
1 szklanka we wszystkich przepisach odpowiada 250 ml.
Składniki
- 300 g jogurtu greckiego
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 300 g jagód
- 1/2 szklanki miodu/syropu klonowego/cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1 laska wanilii (lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii)
- na kruszonkę:
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego/ksylitolu (polecam ten)
- 4 łyżki masła lub oleju kokosowego (polecam ten)
Przygotowanie
- W misce wymieszaj jogurt, śmietanę, jajko i wybrany słodzik.
- Wmieszaj do masy jogurtowej nasiona wanilii (lub ekstrakt waniliowy), 2 łyżki mąki pełnoziarnistej lub owsianej i jagody.
- Wlej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (okrągła lub kwadratowa forma).
- Rozmiar foremki wybierz w zależności od tego, jak wysokie ma być ciasto (ja użyłam foremki o średnicy 15 cm).
- Następnie przygotuj kruszonkę, mieszając mąkę pełnoziarnistą (lub owsianą) z masłem (lub olejem kokosowym) i cukrem trzcinowym.
- Nie dodawaj do kruszonki żadnego słodzika w płynie, ponieważ nie będzie tak chrupiąca, jak powinna.
- Kiedy kruszonka zbije się w grudki po wymieszaniu składników, posyp nią wierzch masy jogurtowej.
- Piecz przez 35-40 minut w temperaturze 170°C, aż część jogurtowa będzie stała, a kruszonka nabierze złocistego koloru.
- Ciasto świetnie smakuje na ciepło lub na zimno. Po włożeniu do lodówki tężeje.
Czas przygotowania | 50 minut | |
Porcje | 6 kawałków |
Wartości odżywcze/ 1 kawałek | ||
Kalorie | 303 Kcal | |
Węglowodany | 47 g | |
Błonnik | 3 g | |
Białko | 9 g | |
Tłuszcz | 11 g |