Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Ciasto jogurtowe z jagodami i chrupiącą kruszonką

Ciasto jogurtowe z jagodami i chrupiącą kruszonką

Idealne na śniadanie ciasto jogurtowe z jagodami i chrupiącą kruszonką z mąki pełnoziarnistej. Soczyste wnętrze idealnie uzupełnia chrupiącą kruszonkę, której ciężko się oprzeć. To zdrowe ciasto nieco przypomina słynny kopiec kreta – wszystko to dzięki chrupiącej kruszonce pokrywającej wspaniałą jogurtową bazę z jagodami. Prosty przepis dla każdego. Pokochasz to ciasto, jeśli lubisz ciasta jogurtowe.

Jeżeli wolisz mąkę owsianą, to możesz jej użyć zamiast mąki pełnoziarnistej. Dzięki temu ciasto będzie bezglutenowe. A jeżeli chcesz zmniejszyć ilość cukru w cieście, zamień połowę słodzika na stewię, a ciasto wciąż będzie równie pyszne. Możesz dowolnie dopasowywać składniki według własnego gustu – na przykład, dodaj do kremu kawałki gorzkiej czekolady lub inne owoce. Zdrowe ciasto jogurtowe z jagodami jest czymś, co po prostu musisz wypróbować.

1 szklanka we wszystkich przepisach odpowiada 250 ml.

Składniki

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 300 g jagód
  • 1/2 szklanki miodu/syropu klonowego/cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 1 laska wanilii (lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii)
  • na kruszonkę:
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego/ksylitolu (polecam ten)
  • 4 łyżki masła lub oleju kokosowego (polecam ten)

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj jogurt, śmietanę, jajko i wybrany słodzik.
  2. Wmieszaj do masy jogurtowej nasiona wanilii (lub ekstrakt waniliowy), 2 łyżki mąki pełnoziarnistej lub owsianej i jagody.
  3. Wlej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (okrągła lub kwadratowa forma).
  4. Rozmiar foremki wybierz w zależności od tego, jak wysokie ma być ciasto (ja użyłam foremki o średnicy 15 cm).
  5. Następnie przygotuj kruszonkę, mieszając mąkę pełnoziarnistą (lub owsianą) z masłem (lub olejem kokosowym) i cukrem trzcinowym.
  6. Nie dodawaj do kruszonki żadnego słodzika w płynie, ponieważ nie będzie tak chrupiąca, jak powinna.
  7. Kiedy kruszonka zbije się w grudki po wymieszaniu składników, posyp nią wierzch masy jogurtowej.
  8. Piecz przez 35-40 minut w temperaturze 170°C, aż część jogurtowa będzie stała, a kruszonka nabierze złocistego koloru.
  9. Ciasto świetnie smakuje na ciepło lub na zimno. Po włożeniu do lodówki tężeje.
Czas przygotowania50 minut
Porcje6 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie303 Kcal
Węglowodany47 g
Błonnik3 g
Białko9 g
Tłuszcz11 g

Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej

Bez dodatku orzechówZdrowe przepisy na desery bez orzechów
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze