
Blondie orkiszowe z orzechami
Pyszne, miękkie blondie orkiszowe z orzechami, które pokocha cała rodzina. Jego przygotowanie jest proste, a konsumpcja jeszcze prostsza. Świetnie nadaje się na śniadanie, albo jako deser do kawy. Co więcej, to proste ciasto można przygotować w jednej misce.
Po prostu mieszasz wszystkie składniki i pieczesz powstałe ciasto. Ten przepis na szybkie blondie jest idealny dla początkujących, więc wyślij dzieci lub męża do kuchni i poczekaj, aż po mieszkaniu rozniesie się cudowny zapach ciasta.
Możesz użyć krowiego lub roślinnego mleka, w zależności od preferencji (na przykład, mleko owsiane, migdałowe lub kokosowe).
Orkiszowe blondie z orzechami może być podawane z masłem orzechowym, kremem orzechowym () lub polany jogurtem greckim. Oczywiście smakuje wspaniale także bez dodatków. Możesz przygotować ciasto dla gości, jeżeli nie są uczuleni na orzechy.
I nie zapomnij, że 1 szklanka w przepisie zawsze równa się 250 ml.
Składniki
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki dowolnego mleka (lub więcej)
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego (polecam ten)
- 5 łyżek przecieru jabłkowego lub jogurtu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g orzechów włoskich (lub innych) (polecam te)
Przygotowanie
- W misce wymieszaj suche składniki, a potem dodaj do nich mokre składniki. W razie potrzeby możesz dodać więcej mleka, ale masa nie powinna być zbyt płynna.
- Dodaj do masy drobno pokrojone orzechy.
- Wlej masę do silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy (ok. 15x25 cm) i piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut aż do zarumienienia.
Czas przygotowania | 30 minut | |
Porcje | 15 kawałków |
Wartości odżywcze/ 1 kawałek | ||
Kalorie | 130 Kcal | |
Węglowodany | 15 g | |
Błonnik | 3 g | |
Białko | 4 g | |
Tłuszcz | 7 g |