Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Bezglutenowy makaron z ciecierzycy

Bezglutenowy makaron z ciecierzycy

Włoski wieczór jest tuż za rogiem, ale właśnie rozpoczął się Twój bezmączny tydzień (lub dwa)? Nie martw się. Dla wszystkich miłośników zdrowych alternatyw mąki przedstawiam przepis na bezglutenowy makaron z ciecierzycy. Bez obaw, smakuje wyjątkowo pysznie.

Ten wspaniały domowy, bezmączny makaron jest bogaty w białko i błonnik, dzięki czemu usprawnia trawienie, a do tego zawiera wiele witamin i minerałów oraz mniej węglowodanów. W dodatku można go przygotować niezwykle szybko — w zaledwie 15 minut, włączając w to gotowanie. Tak, to niesamowite, ale w tym przypadku naprawdę możliwe! Zrobienie szybkiego i pożywnego obiadu nigdy nie było prostsze.

Ciecierzyca to prawdziwa królowa białka i w swojej kuchni możesz z niej stworzyć wiele szybkich, zdrowych i łatwych potraw. Wypróbuj ten zdrowy makaron z ciecierzycy, który możesz przygotować niezwykle szybko, zarówno w wersji obiadowej, jak i na słodko, na przykład z serem owczym, twarożkiem, serkiem wiejskim, mielonymi orzechami lub wysokiej jakości dżemem — z jej pomocą stworzysz zdrowy lunch lub obiad. Makaron z ciecierzycy jest nieco twardszy niż makaron ze zwykłej mąki, ale świetnie smakuje i szybko Cię nasyci. Poza tym ma przyjemny, delikatnie orzechowy smak.

Dzięki swojemu głównemu składnikowi ten bezglutenowy makaron z ciecierzycy zawiera niezbędną dawkę żelaza i nadaje się także dla osób z celiakią. Mąkę z ciecierzycy możesz kupić w każdym większym supermarkecie lub sklepie internetowym ze zdrową żywnością.

Składniki

  • 2 jajka
  • 200g mąki z ciecierzycy

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy z jajkami, aby wyrobić ciasto.
  2. Oprósz miejsce, w którym będziesz ugniatać ciasto mąką (z ciecierzycy), rozwałkuj ciasto i pokrój je na prostokąty lub kwadraty. Możesz przycisnąć je na środku i uformować z nich kokardki.
  3. Pocięty i uformowany makaron wrzuć do gotującej się wody z solą i gotuj około 2-3 minut, aż makaron wypłynie na powierzchnię.
  4. Odcedź makaron, opłucz pod bieżącą wodą i podawaj na ciepło.
Czas przygotowania15 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie438 Kcal
Węglowodany43 g
Błonnik17 g
Białko26 g
Tłuszcz12 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze