
Bezglutenowy makaron z ciecierzycy
Włoski wieczór jest tuż za rogiem, ale właśnie rozpoczął się Twój bezmączny tydzień (lub dwa)? Nie martw się. Dla wszystkich miłośników zdrowych alternatyw mąki przedstawiam przepis na bezglutenowy makaron z ciecierzycy. Bez obaw, smakuje wyjątkowo pysznie.
Ten wspaniały domowy, bezmączny makaron jest bogaty w białko i błonnik, dzięki czemu usprawnia trawienie, a do tego zawiera wiele witamin i minerałów oraz mniej węglowodanów. W dodatku można go przygotować niezwykle szybko — w zaledwie 15 minut, włączając w to gotowanie. Tak, to niesamowite, ale w tym przypadku naprawdę możliwe! Zrobienie szybkiego i pożywnego obiadu nigdy nie było prostsze.
Ciecierzyca to prawdziwa królowa białka i w swojej kuchni możesz z niej stworzyć wiele szybkich, zdrowych i łatwych potraw. Wypróbuj ten zdrowy makaron z ciecierzycy, który możesz przygotować niezwykle szybko, zarówno w wersji obiadowej, jak i na słodko, na przykład z serem owczym, twarożkiem, serkiem wiejskim, mielonymi orzechami lub wysokiej jakości dżemem — z jej pomocą stworzysz zdrowy lunch lub obiad. Makaron z ciecierzycy jest nieco twardszy niż makaron ze zwykłej mąki, ale świetnie smakuje i szybko Cię nasyci. Poza tym ma przyjemny, delikatnie orzechowy smak.
Dzięki swojemu głównemu składnikowi ten bezglutenowy makaron z ciecierzycy zawiera niezbędną dawkę żelaza i nadaje się także dla osób z celiakią. Mąkę z ciecierzycy możesz kupić w każdym większym supermarkecie lub sklepie internetowym ze zdrową żywnością.
Składniki
- 2 jajka
- 200g mąki z ciecierzycy
Przygotowanie
- W misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy z jajkami, aby wyrobić ciasto.
- Oprósz miejsce, w którym będziesz ugniatać ciasto mąką (z ciecierzycy), rozwałkuj ciasto i pokrój je na prostokąty lub kwadraty. Możesz przycisnąć je na środku i uformować z nich kokardki.
- Pocięty i uformowany makaron wrzuć do gotującej się wody z solą i gotuj około 2-3 minut, aż makaron wypłynie na powierzchnię.
- Odcedź makaron, opłucz pod bieżącą wodą i podawaj na ciepło.
Czas przygotowania | 15 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 438 Kcal | |
Węglowodany | 43 g | |
Błonnik | 17 g | |
Białko | 26 g | |
Tłuszcz | 12 g |