
Zdrowe ciasteczka piernikowe
Wspaniałe, tradycyjne duńskie pierniczki bożonarodzeniowe w zdrowszej wersji. Możesz wypełnić swoje mieszkanie ich wspaniałym aromatem przez cały rok, nie tylko w Święta. Są kruche i pyszne, a w dodatku łatwiejsze w przygotowaniu niż klasyczne pierniczki. Smakują równie dobrze i pełno w nich wartościowych składników odżywczych. Uwierz mi, warto je wypróbować.
Podczas mojego bożonarodzeniowego pobytu w Danii zajadałam się tradycyjnymi pierniczkami znanymi jako Pebbernodder. Ponieważ tak bardzo mi posmakowały, zawsze udawało mi się ich zjeść za dużo i oczywiście męczyły mnie przez to wyrzuty sumienia. Te tradycyjne ciasteczka są dość kaloryczne, a do tego pełne tłuszczu i cukru. Z tego powodu zaczęłam myśleć nad tym, jak stworzyć ich zdrowszą, bardziej fit wersję i po kilku nieudanych próbach wymyśliłam ten przepis, bardzo podobny do oryginału. Te bożonarodzeniowe ciastka są zdrowe, bogate w błonnik, witaminy i minerały, a w dodatku zaspokoją Twój apetyt. Główną rolę odgrywają w nich płatki owsiane, mąka pełnoziarnista i miód.
Poza tym te zdrowe bożonarodzeniowe ciasteczka są łatwe w przygotowaniu i naprawdę uzależniające, a podczas pieczenia napełnią przyjemnym aromatem całe mieszkanie. Jestem pewna, że będzie się nimi zajadać cała rodzina.
Składniki
- 50g masła
- ½ szklanki miodu
- 1 ½ szklanki mąki owsianej (mielone lub drobno zblendowane płatki) (polecam te)
- ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 jajko
Przygotowanie
- W małym garnku rozpuść masło, a następnie zdejmij je z ognia i wymieszaj z wybranym słodzikiem.
- Kiedy masło ostygnie, dodaj jajko i zmieszaj je ze sobą.
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj do nich mieszankę z masłem.
- Ugnieć ciasto dłonią i podziel je na małe kawałki.
- Z każdego kawałka zrób długi wałek i pokrój go na mniejsze kawałki.
- Umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200 stopniach przez 4 minuty.
- Po 4 minutach zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz przez kolejne 20 do 30 minut, aż ciasteczka będą chrupkie i brązowe.
Czas przygotowania | 45 minut | |
Porcje | 10 porcji |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 168 Kcal | |
Węglowodany | 27 g | |
Błonnik | 2 g | |
Białko | 4 g | |
Tłuszcz | 6 g |