Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowe ciasteczka piernikowe

Zdrowe ciasteczka piernikowe

Wspaniałe, tradycyjne duńskie pierniczki bożonarodzeniowe w zdrowszej wersji. Możesz wypełnić swoje mieszkanie ich wspaniałym aromatem przez cały rok, nie tylko w Święta. Są kruche i pyszne, a w dodatku łatwiejsze w przygotowaniu niż klasyczne pierniczki. Smakują równie dobrze i pełno w nich wartościowych składników odżywczych. Uwierz mi, warto je wypróbować.

Podczas mojego bożonarodzeniowego pobytu w Danii zajadałam się tradycyjnymi pierniczkami znanymi jako Pebbernodder. Ponieważ tak bardzo mi posmakowały, zawsze udawało mi się ich zjeść za dużo i oczywiście męczyły mnie przez to wyrzuty sumienia. Te tradycyjne ciasteczka są dość kaloryczne, a do tego pełne tłuszczu i cukru. Z tego powodu zaczęłam myśleć nad tym, jak stworzyć ich zdrowszą, bardziej fit wersję i po kilku nieudanych próbach wymyśliłam ten przepis, bardzo podobny do oryginału. Te bożonarodzeniowe ciastka są zdrowe, bogate w błonnik, witaminy i minerały, a w dodatku zaspokoją Twój apetyt. Główną rolę odgrywają w nich płatki owsiane, mąka pełnoziarnista i miód.

Poza tym te zdrowe bożonarodzeniowe ciasteczka są łatwe w przygotowaniu i naprawdę uzależniające, a podczas pieczenia napełnią przyjemnym aromatem całe mieszkanie. Jestem pewna, że będzie się nimi zajadać cała rodzina.

Składniki

  • 50g masła
  • ½ szklanki miodu
  • 1 ½ szklanki mąki owsianej (mielone lub drobno zblendowane płatki) (polecam te)
  • ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 jajko

Przygotowanie

  1. W małym garnku rozpuść masło, a następnie zdejmij je z ognia i wymieszaj z wybranym słodzikiem.
  2. Kiedy masło ostygnie, dodaj jajko i zmieszaj je ze sobą.
  3. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj do nich mieszankę z masłem.
  4. Ugnieć ciasto dłonią i podziel je na małe kawałki.
  5. Z każdego kawałka zrób długi wałek i pokrój go na mniejsze kawałki.
  6. Umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200 stopniach przez 4 minuty.
  7. Po 4 minutach zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz przez kolejne 20 do 30 minut, aż ciasteczka będą chrupkie i brązowe.
Czas przygotowania45 minut
Porcje10 porcji
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie168 Kcal
Węglowodany27 g
Błonnik2 g
Białko4 g
Tłuszcz6 g

Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej

Przepisy wegetariańskieZdrowe deseryJajko
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze