
Roladki wołowe z suszonymi śliwkami
Tym razem mam dla Ciebie przepis na wspaniałe roladki wołowe z suszonymi śliwkami, które z pewnością spodobają się całej Twojej rodzinie. Wypróbuj ten pyszny, bezglutenowy i wysokobiałkowy lunch lub obiad.
Zawsze uwielbiałam przepisy ze śliwkami i dżemem śliwkowym. Nawet słone, mięsne przepisy ze śliwkami nie są od tego wyjątkiem. Połączenie wołowiny i śliwek jest dla mnie idealne. Ten przepis jest dość łatwy w przygotowaniu i zajmuje tylko kilka minut, a duszone na wolnym ogniu mięso jest miękkie i soczyste.
Najbardziej lubię podawać te roladki wołowe z ryżem i sałatką warzywną, ale możesz także podać je z kaszą jaglaną, ziemniakami lub komosą ryżową. Jeśli nie masz mąki z ciecierzycy, możesz zagęścić sos dowolną mąką lub skrobią. Zwykle nie używam w swoich przepisach bekonu, ale nie wyobrażam sobie tego dania bez niego. Jeśli jednak chcesz zrobić nieco bardziej dietetyczną wersję tych roladek, możesz zastąpić go prosciutto lub inną wysokiej jakości szynką.
Składniki
- 2 steki wołowe
- 4-6 sztuk suszonych śliwek
- 2 plastry szynki (lub prosciutto)
- 1 łyżka oliwy (polecam tę)
- cebula
- sól morska
- pieprz
- Do przygotowania sosu:
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy
- 5 łyżek mleka
- pieprz
Przygotowanie
- Utłucz steki wołowe.
- Dodaj pieprzu i soli do smaku.
- Na każdym steku umieść kawałek szynki oraz kilka suchych śliwek i zwiń.
- Każdą roladkę przekłuj wykałaczką.
- W międzyczasie w rozgrzanym garnku lub na głębszej patelni podsmaż przez chwilę cebulę na oliwie.
- Dodaj roladki i wodę.
- Duś roladki przez około 30 minut, aż zmiękną.
- Co jakiś czas sprawdzaj, czy w garnku lub w patelni wciąż znajduje się woda. Jeśli nie, dolej jej nieco więcej.
- Kiedy roladki będą gotowe, wyjmij je. Przygotuj sos, mieszając mleko z mąką z ciecierzycy i przyprawami.
- Zostaw sos do zagotowania, a gdy będzie gotowy, przed podaniem polej nim roladki.
- Podawaj z brązowym ryżem i sałatką.
Czas przygotowania | 40 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 315 Kcal | |
Węglowodany | 12 g | |
Błonnik | 2 g | |
Białko | 35 g | |
Tłuszcz | 13 g |