
Prosta zupa z selera i brokułów
Wspaniała zupa warzywna z selera i brokułów, która jest apetycznie kremowa bez dodatkowych zagęstników. Przepisów na zupy krem nigdy zbyt wiele i właśnie dlatego przygotowałam tę pyszną wersję z zielonych warzyw, która jest sycąca, pełna witamin i smakowita. Podaruj sobie dużą dawkę błonnika na obiad lub kolację dzięki tej prostej zupie z selera i brokułów.
Zupy świetnie się nadają do rozgrzania w zimne dni lub podczas choroby. W końcu rosół wciąż uznawany jest za lek na różne choroby, gdy organizm jest osłabiony i wycieńczony. Zupa kminkowa, na przykład, świetnie działa na żołądek i trawienie. Wśród różnych zup, zupy krem są nie do zastąpienia, ponieważ są pełne smaku i nadają się dla małych dzieci. Możesz dyskretnie ukryć w nich różne warzywa i odżywić ciało za pomocą dużej dawki witamin i minerałów. Ponadto, w połączeniu z chrupiącymi grzankami lub różnymi prażonymi nasionami, jest to prawdziwe niebo dla podniebienia.
Dlatego wypróbuj ten prostu przepis na zupę krem z selerem i brokułami. Jest łatwa do przygotowania, pięknie pachnie, rozgrzewa ciało i dostarcza niezbędne składniki odżywcze. Udekoruj ją grzankami, a otrzymasz świetny, zdrowy obiad odpowiedni nie tylko dla wegan.
Nie zapomnij powiedzieć mi w komentarzach, czy zupa Ci smakowała :)
Składniki
- 4 łodygi selera
- 1 duży brokuł
- 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek (polecam tę)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- kolendra
- tymianek
Przygotowanie
- Na patelni lekko podsmaż drobno posiekaną cebulę.
- Dodaj umyte i drobno pokrojone łodygi selera i brokuły.
- Smaż warzywa przez chwilę, a następnie wlej do nich bulion.
- Dodaj pieprz, sól, zmiażdżony czosnek i gotuj przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zmiksuj zupę za pomocą blendera ręcznego.
- Zupę można podawać z grzankami razowymi pociętymi na kostki.
Czas przygotowania | 25 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 72 Kcal | |
Węglowodany | 4 g | |
Błonnik | 5 g | |
Białko | 4 g | |
Tłuszcz | 4 g |