
Prosta owsianka kukurydziana z cynamonem i brzoskwiniami
Jeśli chcesz zamienić poranną owsiankę na coś innego, wypróbuj tę zdrową i prostą owsiankę kukurydzianą z cynamonem i brzoskwinią, zrobioną z polenty. Równie skutecznie zaspokoi głód na kilka godzin i na pewno Ci posmakuje. Możesz przygotować ją z dowolnym mlekiem, krowim lub roślinnym (polecam ulubione mleko roślinne, takie jak mleko orzechowe, kokosowe, ryżowe lub owsiane) - zawsze będzie wspaniale smakować. I potrzebujesz tylko 5 składników, aby przygotować to proste śniadanie.
Zdrowa owsianka kukurydziana jest bogata w witaminy B, A, D, fosfor, żelazo, selen i magnez. Jest idealna na śniadanie, ponieważ przygotowanie jej jest niezwykle proste i szybkie, ale jednocześnie owsianka nasyci Cię na długi czas, dzięki czemu będziesz mogła rozpocząć nowy dzień pełna energii. Potrzebujesz tylko 5 składników, dwa z nich to oczywiście "owsianka" kukurydziana i wybrane przez Ciebie mleko. Owsianka jest słodzona miodem, ale jeśli chcesz zmniejszyć zawartość węglowodanów, możesz pominąć miód lub zastąpić go stewią. Cynamonowo-brzoskwiniowa owsianka kukurydziana jest niskokaloryczna i niskotłuszczowa.
Dodaj trochę cynamonu do owsianki, aby wzbogacić ją o nowy smak i aromat. Ta owsianka z polenty świetnie smakuje z pokrojonymi brzoskwiniami, ale możesz użyć dowolnego ulubionego owocu. Dodaj trochę orzechów, nasion, rodzynek lub innych suszonych owoców i podawaj owsiankę, gdy jest jeszcze ciepła. Oczywiście możesz przygotować inne wersje, daj się ponieść wyobraźni, a na pewno zakochasz się w kukurydzianej owsiance na śniadanie :)
1 szklanka = 250 ml
Składniki
- 1/4 szklanki polenty (kaszy kukurydzianej)
- 1 szklanka dowolnego mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 brzoskwinia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
- W garnku wymieszaj polentę z cynamonem, miodem i mlekiem.
- Często mieszając, zagotuj polentę i mieszaj aż do uzyskania preferowanej konsystencji. W razie potrzeby dodaj więcej mleka.
- Przelej ugotowaną polentę do miski, dodaj pokrojoną brzoskwinię i podaj.
- Możesz też posypać owsiankę rodzynkami i orzechami.
Czas przygotowania | 10 minut | |
Porcje | 1 porcja |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 320 Kcal | |
Węglowodany | 63 g | |
Błonnik | 4 g | |
Białko | 12 g | |
Tłuszcz | 1 g |